ΑΣΕ στον ΣΕΠΕ «Αλ. Δελμούζος»

Για την επαναλειτουργία των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων

30/05/2020 - 13:10

Για την επαναλειτουργία των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τη Δευτέρα πραγματοποιείται το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων μετά από δυο μήνες αναστολής τους λόγω της πανδημίας. Στο διάστημα αυτό οι εκπαιδευτικοί δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τους μαθητές μας με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας μας. Στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση της ΝΔ θέλοντας να συνεχίσει το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έφερε στη βουλή για διαβούλευση το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την Παιδεία και ψήφισε εν μία νυκτί την τροπολογία που αφορά την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και τη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καταθέσαμε στο ΔΣ του Συλλόγου μας ήδη από τις 21/5 την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ που καλεί σε απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από τη σχολική τάξη με τη χρήση κάμερας καθώς και ένα σχέδιο πρακτικού για τους Συλλόγους Διδασκόντων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα ένα ενδεικτικό πρακτικό είναι το ακόλουθο:

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ……. κατά τη συνεδρίαση του αποφάσισε να μην εφαρμόσει την υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020 που αφορά την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία, και τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη.

Αυτή η Υπουργική Απόφαση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε οι εκπαιδευτικοί καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια οποιουδήποτε τύπου κάμερα! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΑΞΗ!!

Συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων που την διέπουν και οδηγούν στην απαράδεκτη, από κάθε άποψη, διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από την σχολική αίθουσα που προκήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 20-05-2020.»

Η απάντηση των Προοδευτικών Ρευμάτων στην συγκεκριμένη μας πρόταση ήταν για άλλη μια φορά «να περιμένουμε τι θα στείλει η ΔΟΕ για το θέμα»!!! Επίσης, μία μέρα αργότερα στις 22/5 καταθέσαμε ως Αγωνιστική Συσπείρωση ψήφισμα καταδίκης για τις πιέσεις και τις απειλές των σχολαρχών σε εκπαιδευτικούς για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος στα ιδιωτικά σχολεία το οποίο ψήφισμα και δεν ψήφισαν!!

Αλήθεια η απόφαση της ΑΔΕΔΥ και το σχέδιο ψηφίσματος για τις κάμερες αυτή τη φορά γιατί ενόχλησαν τους συναδέλφους των ΠΡ; Μήπως τη θεωρούν και αυτή παραταξιακή, όπως συνηθίζουν να αναμασούν τη γνωστή καραμέλα κάθε φορά που θέλουν να μην κουνιέται φύλο ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης;

Δεν τους ενδιαφέρει να ενισχυθεί η μάχη των συναδέλφων ενάντια στην τροπολογία περί αναμετάδοσης του μαθήματος;  Δεν τους ενδιαφέρει το σωματείο να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να στηριχτεί ο αγώνας των συναδέλφων στα ιδιωτικά σχολεία που δέχονται απειλές από τους σχολάρχες των ιδιωτικών σχολείων για να δεχτούν την κάμερα στην τάξη; H επιθετική στάση των σχολαρχών για τις κάμερες στα σχολεία νομίζουν ότι δεν μας αφορά, ότι δεν ανοίγει επικίνδυνους δρόμους; Μήπως η έκφραση αλληλεγγύης είναι και αυτό παραταξιακή ή κομματική περιχαράκωση;

Συνάδελφοι,

χρειάζεται τώρα όσο ποτέ να βγουν τα σωματεία μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ξεπερνώντας την αδράνεια της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, να συντονίσουν τη δράση τους με άλλα σωματεία εκπαιδευτικών αλλά και εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς η παιδεία αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις κατά της απόφασης για τις κάμερες στην τάξη αλλά και να διεκδικήσουμε να εξασφαλίσει το κράτος όλα τα αναγκαία μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων (μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία και πρόσληψη νέων, όπου χρειάζεται, ενίσχυση των σχολικών επιτροπών με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό πρϋπολογισμό, διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής στα σχολεία).

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα