ΣΕΠΕ "Έλλη Αλεξίου"

Για την καταγραφή των αναγκών των μαθητών σε Η/Υ και Tablet

09/04/2020 - 17:12

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ Η/Υ ΚΑΙ TABLET

Το πρωί της Τετάρτης 8/4, το υπ. παιδείας απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οδηγία, ώστε οι σχολικές μονάδες να καταγράψουν τις ανάγκες για εξοπλισμό φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptop ή tablet) για αξιοποίησή τους από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε υπόψη μας κάποια απόφαση της κυβέρνησης, κάποια κεντρική δέσμευση για το πώς θα καλυφθούν οι “ανάγκες” που θα “καταγραφούν”.

Tο  Υπ. Παιδείας επιβεβαιώνει ό,τι μέχρι τώρα κατήγγειλε το εκπαιδευτικό κίνημα και ο Σύλλογος μας για τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους και αποδεικνύει ότι είναι ψεύτικοι οι πανηγυρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου για ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι το «πρόγραμμα» δεν είναι αμιγώς συνδεδεμένο με την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση»  της παρούσας φάσης, που έτσι κι αλλιώς δε είναι εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά έχει μακροπρόθεσμες αμφισβητούμενες από την εκπαιδευτική κοινότητα στοχεύσεις που αφορούν σχέδια αξιοποίησης της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» για το μέλλον.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «η μη υποβολή των αναγκών εντός της προθεσμίας που ορίζεται από το Υπουργείο συνεπάγεται τη μη συμμετοχή στο πρόγραμμα». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς  που βάζει το Υπ. Παιδείας αλλά και από τις κατά τόπους Διευθύνσεις (στη Γ’ Αθήνας ζητήθηκαν τα στοιχεία αυθημερόν μέχρι τις 14:00) μεταφέροντας την ευθύνη   στον  κάθε Δ/ντη και κυρίως στον εκάστοτε εκπαιδευτικό που καλείται να μπει σε προσωπικά δεδομένα οικογενειών, αποδεικνύουν  ότι δεν ενδιαφέρεται να καλύψει το σύνολο των αναγκών μαθητών και εκπαιδευτικών,  αλλά απλά να δημιουργήσει εντυπώσεις περί παροχών.

Η αποστολή στοιχείων και για τα νηπιαγωγεία θεωρούμε ότι ανοίγει πραγματικά επικίνδυνους δρόμους. Ο εξοπλισμός των νηπιαγωγείων με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές δεν πρέπει να μεταφραστεί ως εξοπλισμός για άμεση χρήση και πολύ περισσότερο για εξ αποστάσεως «εκπαίδευση».

Με βάση τα παραπάνω τονίζουμε τα εξής:

Να δοθεί τώρα σε όλες και όλους ο βασικός εξοπλισμός (ένα tablet για κάθε παιδί και σύγχρονο laptop  για κάθε εκπαιδευτικό,)  χωρίς διαχωρισμούς ως βάση για την καθολική πρόσβαση στο αγαθό της ενημέρωσης της επικοινωνίας και της μορφωτικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Ο βασικός αυτός εξοπλισμός είναι απολύτως αναγκαίο εργαλείο και αγαθό ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε. Αποτελεί εργαλείο για ενημέρωση, επικοινωνία, πρόσβαση σε μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα για τα οποία έχουν δικαίωμα όλοι και πρέπει να εξασφαλίσει το κράτος.

Να δοθεί εδώ και τώρα κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες εξοπλισμού των σχολείων. Μόνο από τα ποσά της διαφήμισης για την καμπάνια “μένουμε σπίτι” θα μπορούσαν να εξοπλίσουν όλους τους μαθητές.  Ξεκαθαρίζουμε στο υπ. παιδείας ότι η διάθεση του εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δεν του επιτρέπει να θεωρήσει και να ερμηνεύσει ότι ανοίγει το δρόμο για τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του και σχέδια του ΟΟΣΑ για θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» και υποκατάστασης της σχολικής τάξης είτε για την επιβολή παράδοσης ύλης και «κανονικής» διδασκαλίας από μακριά.

Είναι επιλογή της κυβέρνησης να εμφανίζεται γαλαντόμα και ανοιχτοχέρα με τις επιχειρήσεις αλλά για το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές να ανακαλύπτει συνεχώς προφάσεις. Όταν χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες, όταν είναι να επιδοτήσουν τους κλινικάρχες, τους εργολάβους και τις επιχειρήσεις λαμβάνουν τις αποφάσεις τους μέσα σε λίγες ώρες. Όταν είναι  να ικανοποιήσουν την ανάγκη όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών τότε διερευνούν για μέρες τις ανάγκες, τις περνούν από κόσκινο.

Οι Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων να αποστείλουν αριθμό αναγκών τόσο όσο είναι ΟΛΟΙ οι μαθητές και μαθήτριες  του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί.

ΑΚΟΜΗ ανεξάρτητα αν έχουν σταλεί από τα σχολεία στοιχεία, καλούμε να προβούν σε ανακοινοποίηση των στοιχείων στη λογική της ανακοίνωσής μας.

Καλούμε τη ΔΟΕ να τοποθετηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

 

ΤΟ Δ.Σ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα