Για τις (μη) Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών στην Π.Ε. 2018

26/03/2018 - 12:49

Για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες συνάδελφοι θα μείνουν μακριά από τον τόπο τους! Ικανοποιήθηκε μόλις το 11,99%!

Για άλλη μια χρονιά χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών θα μείνουν χωρισμένες με εκατοντάδες χιλιόμετρα ανάμεσά τους και με το φορτίο να διατηρούν 2 σπίτια, να πληρώνουν συνεχώς δυσβάσταχτα μεταφορικά και διπλή διαβίωση!

Είναι χαρακτηριστικά τα συνολικά στοιχεία: ζήτησαν μετάθεση 4.596 εκπαιδευτικοί, απορρίφθηκαν οι 4045 (88,01%) και πήραν μετάθεση 551 (μόλις 11,99%)! Αλλά έχουν ενδιαφέρον και κατά ειδικότητα:

Ένας/μια μόνο θεατρολόγος ζήτησε μετάθεση και δεν την πήρε! Στους Γυμναστές και πάλι δεν έγινε σχεδόν καμία μετάθεση, ικανοποιήθηκαν μόνο 13 στις 556 αιτήσεις (2,34%)! Οι Γερμανικής πήραν μετάθεση 3 στους 59 (μόλις το 5,08%), ενώ οι Γαλλικής 9 στους 131 (μόλις 6,87%)! Ακολουθούν χαμηλά οι Καλλιτεχνικών 3 στους 25 (12%), οι Νηπιαγωγοί 112 στους 904 (12,39%), οι Δάσκαλοι 310 στους 2401 (12,91%), οι Μουσικοί 9 στους 48 (18,75%), οι Αγγλικής 62 στους 313 (19,81%) και οι Πληροφορικής 30 στους 158 (18,99%)!

Σε όλα τα κενά που δεν πήγαν συνάδελφοι μόνιμοι, που ταλαιπωρούνται χρόνια μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, θα κληθούν αναπληρωτές, που για να φτάσουν εκεί θα διασχίσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα! Για να μοιράζεται ομηρία και τσάκισμα σε πολλούς!

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για πάνω από 9 χρόνια, που έχουμε χάσει πάνω από 6 μισθούς. Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι συνάδελφοί μας; Πολλοί από αυτούς ζουν αυτόν τον γολγοθά χρόνια, ειδικότερα οι συνάδελφοι κάποιων ειδικοτήτων!

Το Υπ. Παιδείας, υπηρετώντας πιστά τον «εξορθολογισμό» ΟΟΣΑ και 3ου μνημονίου και εντολές του ΣΕΒ, «μαγείρεψε» καλά ακόμα και τις ανάγκες που προκύπτουν από τα δικά του νούμερα και στοιχεία, των 25 και 28 μαθητών στο τμήμα, των σχολείων που φορτώνονται ως τ’ αυτιά για να επιτευχθεί η μέγιστη εξοικονόμηση προσωπικού, των πετσοκομμένων μαθημάτων και ωρών.

Το ψαλίδισμα άρχισε από χαμηλά, από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, που αρίστευσαν στην περικοπή κενών. Παράδειγμα ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Α Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας, στην οποία δε μετατέθηκε ούτε ένας δάσκαλος/α για τρίτη χρονιά (!), γιατί «εκτιμά» ότι έχει πλεόνασμα 10 δασκάλους, την ίδια στιγμή που, με βάση τον πίνακα κίνησης προσωπικού, υπάρχουν 105 οργανικά κενά και μετατέθηκαν προς άλλα ΠΥΣΠΕ 20 δάσκαλοι! Μιλάμε δε για τη μεγαλύτερη Διεύθυνση της χώρας που θεωρείται «χωνευτήρι» γιατί μόλις αρχίσουν τα σχολεία παρουσιάζονται εκατοντάδες κενά!

Το ψαλίδισμα συνεχίστηκε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, που «επεξεργάστηκαν» σαφώς προς τα κάτω τα οργανικά κενά που τους έστειλαν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και τελικά το Υπ. Παιδείας κατέληξε στη φετινή σφαγή!

Φτάνει πια! Εδώ και τώρα να γίνει δεύτερη φάση μεταθέσεων για να μετατεθούν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί στον τόπο συμφερόντων τους!

Μετά τη σφαγή και στις φετινές μεταθέσεις, έχει σημασία να επισημάνουμε πόσο τελικά αποπροσανατολιστική ήταν η τακτική της διευρυμένης πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, που για 2 σχεδόν χρόνια έστρεφε τον Κλάδο να συζητά και να ξανασυζητά την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, όταν είναι γνωστό ότι οι Υπηρεσιακές Μεταβολές (μεταθέσεις, αποσπάσεις) τείνουν προς εξαφάνιση! Ακόμα και από αυτό το ζήτημα, που όμως τσακίζει τη ζωή χιλιάδες συναδέλφων, φαίνεται ο προσανατολισμός της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, που, αντί να διεκδικήσει να πάνε οι εκπαιδευτικοί στον τόπο συμφερόντων τους, διαπραγματευόταν τα μόρια που τελικά μένουν σε αχρησία!

Είναι ανάγκη τώρα να δυναμώσουμε την πάλη μας για να μπορούμε να ζούμε εμείς με τα παιδιά μας ανθρώπινη ζωή! Δεν το βάζουμε κάτω!

Όλες και όλοι στην 24ωρη απεργιακή δράση του Κλάδου στις 30 Μάρτη και στα ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στις 13:30 στην Αθήνα στα Προπύλαια και στη Θεσ/νίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου!

Αθήνα, 26/3/2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα