ΕΛΜΕ Πειραιά

Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα στην Cosco! Οι ζωές των εργατών μετράνε!

03/05/2022 - 14:14

Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα στην COSCO!

Οι ζωές των εργατών μετράνε!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που έγινε σήμερα στο κάτεργο της COSCO, Παγκόσμια Μέρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, όταν η ζωή ενός ακόμη εργαζόμενου μπήκε σε κίνδυνο.

Ενώ ο ίδιος ο εργαζόμενος τηρούσε όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας έπεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων, όταν υποχώρησε ένα σάπιο κάγκελο προστασίας στο πλοίο που ξεφόρτωνε. Το νέο έγκλημα που συνέβη θα είχε αποφευχθεί αν η πολυεθνική εφάρμοζε τα μέτρα ελέγχου των συνθηκών και προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Ένα από τα πάγια αιτήματα του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, που έχει οδηγήσει σε πολύμηνους αγώνες τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, είναι ο προληπτικός έλεγχος για τα μέτρα ασφαλείας στα πλοία, πριν ανέβουν οι λιμενεργάτες για δουλειά σε αυτά.

Όμως απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, της COSCO αλλά και γενικότερα, οι κυβερνήσεις απάντησαν από τη μια με μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε δεξί χέρι της εργοδοσίας, με κατάργηση των όποιων μέτρων που αποτελούσαν ελάχιστο δίχτυ προστασίας της ζωής και της υγείας των εργατών στους χώρους δουλειάς, με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με εντατικοποίηση που σπάει κόκαλα, ενώ από την άλλη αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, με τις κυβερνήσεις να στέλνουν ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής, να κηρύσσουν τις απεργίες τους παράνομες, να βάζουν πλάτη στην πολυεθνική, να επιτρέπουν να μακελεύονται εργάτες για να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα κέρδη των αφεντικών.

Φτάνει πια! Οι εργαζόμενοι δεν είναι στατιστικά και κενά νούμερα στα λογιστήριά τους. Έχουμε οικογένειες, ζωές, όνειρα και ελπίδες.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους για ΣΣΕ με εφαρμογή μέτρων Υγείας και Ασφάλειας για να γυρνάνε οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους σώοι.

Χαιρετίζουμε την απόφαση των ίδιων των εργατών της COSCO, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, για την κήρυξη νέας Απεργίας από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 28/4/2022.

Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες και άμεσα να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων που αγωνίζονται για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Το Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα