Α.Σ.Ε. στον Σ.Ε.Π.Ε. «Αλ. Δελμούζος»

Οι 3 σωματοφύλακες, της κυβερνητικής πολιτικής , και ...το δίκτυο

24/12/2021 - 15:11

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Τρίτη 21/12/2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ μετά τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου με μοναδικό θέμα τη συγκρότηση του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών οι έδρες στο ΔΣ κατανεμήθηκαν ως εξής: Προοδευτικά Ρεύματα 3 έδρες, Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών - το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ - 2 έδρες, Αυτόνομο Δίκτυο 1 έδρα και Μόνη Διέξοδος η Ενότητα 1 έδρα.

Πάγια θέση της παράταξής μας τόσο σε αυτό το Σύλλογο όσο και πανελλαδικά είναι η συμμετοχή όλων των παρατάξεων στο προεδρείο (στις θέσεις δηλαδή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα) κατά τρόπο αναλογικό-αντιπροσωπευτικό προκειμένου να εκφράζεται η βούληση όλων των συναδέλφων. Με λίγα λόγια προτείναμε και αυτή τη φορά με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών να καταλάβει τη θέση του Προέδρου η πρώτη δύναμη, τη θέση του Αντιπροέδρου η δεύτερη δύναμη και τη θέση του Γραμματέα η τρίτη δύναμη.

Με καμία έκπληξη πλέον (!), αφού τόσα χρόνια έχουμε δει το έργο να παίζεται πολλές φορές, η παράταξη των Προοδευτικών Ρευμάτων εισηγήθηκε στο ΔΣ ένα προγραμματικό (αυτή τη φορά)-αναλογικό προεδρείο! Τι σημαίνει αυτό; Κάλεσε τις υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ να δεσμευτούν ότι το σωματείο μας δεν θα συμμετάσχει σε καμία κοινή δράση-συντονισμό με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία! Δηλαδή, μας κάλεσε και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής της θέσης τους «είναι η μόνη προϋπόθεση που βάζουμε», να δέσουμε το σωματείο χειροπόδαρα για δύο χρόνια, ώστε να μην υπάρχει καμία αντίδραση εκτός ορίων της ΔΟΕ!

Στη συγκεκριμένη πρόταση οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών δηλώσαμε ότι δεν συμφωνούμε αφού πάγια θέση μας, που αποδεικνύεται και από τη στάση μας διαχρονικά στο χώρο της εκπαίδευσης είναι η συμπόρευση και ο κοινός αγώνας με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και όλους τους εργαζόμενους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. 

Αντίθετα, η εκλεγμένη με το Αυτόνομο Δίκτυο (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε στην κατεύθυνση ενός προγραμματικού-παραταξιακού προεδρείου καθώς όπως είπε «ο Σύλλογος πρέπει να έχει αυτοτέλεια, οπότε συμφωνούμε με το να μην πηγαίνουμε σε κοινές πρωτοβουλίες με άλλους συλλόγους».

Αποτέλεσμα λοιπόν της όλης διαδικασίας ήταν να προτείνουν τα Προοδευτικά Ρεύματα να καταλειφθούν όλες οι θέσεις του προεδρείου με μέλη της παράταξής τους και της 3ης σε ψήφους δύναμης, αυτής του ΔΙΚΤΥΟΥ! Πρότειναν δηλαδή και ψήφισαν από κοινού με την εκλεγμένη του ΔΙΚΤΥΟΥ ως εξής: για πρόεδρο, αντιπρόεδρο και ταμία τους εκλεγμένους των Προοδευτικών Ρευμάτων και για γραμματέα την εκλεγμένη από το ΔΙΚΤΥΟ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα Προοδευτικά Ρεύματα τα ξέραμε όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα όμως βρήκαν και το πολιτικό και συνδικαλιστικό τους ταίρι για να μην κουνιέται φύλλο στο κίνημα και να περνάει χωρίς πολλά πολλά η κυβερνητική πολιτική. Από ότι φαίνεται η αγωνία των Προοδευτικών Ρευμάτων όπως και του Δικτύου είναι οι εργαζόμενοι να είναι ανοργάνωτοι απέναντι  στην αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις (βλέπε νόμος Κατρούγκαλου, Αχτσιόγλου-Βρούτση, αξιολόγηση Γαβρόγλου, Κεραμέως και πάει λέγοντας).

Αναφορικά με τη θέση των Προοδευτικών Ρευμάτων για «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ» αναρωτιόμαστε:

  • είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να πετάς τη δεύτερη σε ψήφους παράταξη του συλλόγου για πολλοστή φορά έξω από το προεδρείο, να γράφεις στα παλιότερα των υποδημάτων σου τη βούληση του 25% των συναδέλφων;
  • είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ να συμπράττεις με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ;
  • είναι ΕΝΟΤΗΤΑ να ζητάς τη δέσμευση ότι φευ (!) δεν θα πορευθείς από κοινού με άλλα σωματεία;
  • Όσο για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ... τα συμπεράσματα δικά σας!

Από την άλλη, η στάση του Αυτόνομου Δικτύου δεν είναι τυχαία και μεμονωμένη. Όπως και σε άλλους Σ.Ε.Π.Ε. (βλέπε   στον Σ.Ε.Π.Ε. Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας όπου η παράταξη του Αυτόνομου Δικτύου ψήφισε την παράταξη της ΔΑΚΕ για πρόεδρο αποκλείοντας την Αγωνιστική Συσπείρωση) και ΕΛΜΕ, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν το ρόλο τους. Να είναι η χρήσιμη εκλογική τσόντα στην στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής. Αφού στην ΔΟΕ ίδρωσαν για να μπλοκάρουν τον αγώνα 100.000 απεργών ενάντια στην αξιολόγηση, τώρα είναι ενάντια στο συντονισμό των σωματείων! Ενάντια δηλαδή στα 77 σωματεία που άνοιξαν το δρόμο για την απεργία αποχή. Ενάντια στην κοινή δράση των σωματείων που όλο αυτό το διάστημα πάλεψαν για παιδαγωγικά και υγειονομικά μέτρα στήριξης των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο διάστημα της πανδημίας. Ενάντια στην απόφαση 200 σωματείων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, για την επαναφορά του βασικού μισθού στα 750 και στις κατοχύρωση σύγχρονων και δίκαιων ΣΣΕ για όλους.

Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις που εχθρεύονται καθετί που μπορεί να δημιουργήσει εστίες αντίστασης και ρήγματα στην κυρίαρχη πολιτική, ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών δεσμευόμαστε ότι με ή χωρίς θέση στο προεδρείο του ΔΣ, με ή χωρίς συνδικαλιστικές διευκολύνσεις (απαλλαγή) θα είμαστε παρόντες καθημερινά στα σχολεία, όπως κάνουμε πάντα, κοντά στους συναδέλφους για να βαδίσουμε τον δρόμο της οργάνωσης, της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους συναδέλφους, να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο σωματείο με αυτή τη γραμμή που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της λαϊκής οικογένειας.                                                                                                                             

                                                                                                                                                          22/12/2021

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα