Α.Σ.Ε. στον ΣΕΠΕ "Γ. Σεφέρης"

Οι ανατροπές στο ωράριο των νηπιαγωγών αφορούν όλο τον κλάδο!

21/01/2021 - 21:24

Οι ανατροπές στο ωράριο των Νηπιαγωγών αφορούν όλο τον κλάδο!

Στις 15 Ιανουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για την αλλαγή της ώρας αποχώρησης από το Νηπιαγωγείο και την αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών. Μέσα σ΄ ένα βράδυ είδαμε μια ακόμα εν ψυχρώ αύξηση ωραρίου κατά 1 ώρα την εβδομάδα μετά από αυτή του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κατά 2,5-3,5 ώρες την εβδομάδα!

Η συγκεκριμένη ρύθμιση καμία σχέση δεν έχει με τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, με την διευκόλυνση εκπαιδευτικών και γονιών για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Όπως, εύστοχα, έχει αναδειχτεί από την πλειοψηφία των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας τα αποτελέσματα αυτή της ρύθμισης είναι ακριβώς τα αντίθετα. Αυξάνεται ο συγχρωτισμός – ειδικά σε συστεγαζόμενα σχολεία - , δυσκολεύονται οι γονείς που έχουν παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές μονάδες, ανατρέπεται ο προγραμματισμός που με πολύ κόπο έχουν καταρτήσει οι Σύλλογοι Διδασκόντων!!

Κυριολεκτικά, θα μιλούσαμε για «παράλογη» και «ουρανοκατέβατη» ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας εάν δε γνωρίζαμε πολύ καλά τη βαθιά αντιεκπαιδευτική του ατζέντα για συνολική ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, τη γενικευμένη αύξηση ωραρίου και τη σύγκληση εργασιακού και διδακτικού ωραρίου (3 ο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – Έκθεση Πισσαρίδη Ν.Δ.), την κατάργηση οργανικών θέσεων Νηπιαγωγών, την πλήρη κατάργηση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και την κάλυψη του Ολοήμερου στο κουτσουρεμένο δίωρο που θα απομείνει (2μ.μ.-4μ.μ.) με συμβασιούχους, ωρομίσθιους ακόμα και τριμηνίτες εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας θεωρούν πως η πανδημία είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να «χτυπήσουν πισώπλατα». Ξεκινούν από το ωράριο των Νηπιαγωγών γιατί εκτιμούν ότι εκεί βρίσκεται ο αδύναμος κρίκος.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

Χαιρετίζουμε την άμεση παρέμβαση και πρωτοβουλία δεκάδων ΣΥΛΛΟΓΩΝ σε όλη τη χώρα, που έκαναν, από την πρώτη στιγμή, δική τους υπόθεση το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι θετικές και ελπιδοφόρες οι μαζικές συσκέψεις των σωματείων, οι πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αποφάσεις για καταδίκη και απόσυρση της Υ.Α., οι συλλογικές αποφάσεις που παίρνονται ώστε να περιφρουρηθεί το υπάρχον ωράριο οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εκφράζονται και με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Είναι δικαιολογημένη η οργή και αγανάκτηση των συναδέλφων για τη στάση της πλειοψηφίας της Δ.Ο.Ε. και συγκεκριμένα των παρατάξεων της ΔΑΚΕ, της ΔΗ.ΣΥ. και του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΑ -ΑΕΕΚΕ). Δεν είναι μόνο η αφωνία της πλειοψηφίας εδώ και μια εβδομάδα. Δεν είναι μόνο η κατηγορηματική άρνηση των συγκεκριμένων δυνάμεων να συμβάλουν στην απόφαση για λήψη πρακτικών μέτρων για την ακύρωση της εφαρμογής της απαράδεκτης Υ.Α. και την παροχή συνδικαλιστικής κάλυψης προς τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τους Συλλόγους Διδασκόντων. Το πιο εξοργιστικό απ΄ όλα είναι ότι κεντρικά και τοπικά οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων δυνάμεων έχουν επιδοθεί σε μια απίστευτη εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκράτησης των συναδέλφων στα Νηπιαγωγεία αλλά και των Σωματείων που προσπαθούν να συντονίσουν την αντίδραση των συναδέλφων.

Απέναντι στα υπαρκτά ερωτηματικά των συναδέλφων για το πως πρέπει να κινηθούν συλλογικά απέναντι στην εφαρμογής της Υ.Σ., τι δυνατότητες έχουν σε πρακτικό επίπεδο, τη στάση πρέπει να κρατήσουν, «ποιούν τη νήσσαν»!!

Αντί να καταγγείλουν άμεσα την κυβέρνηση και να καλέσουν τον κλάδο σε αγωνιστική δράση, καλλιεργούν αυταπάτες πως δήθεν «η υφυπουργός θα κουβεντιάσει με την Υπουργό και να βρεθεί λύση». Μπήκαν χωρίς καν απόφαση του Δ.Σ. σε μια διαπραγμάτευση για τροποποίηση της Υ.Α. αντί για άμεση απόσυρσή της.

Χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις Συλλόγων Διδασκόντων, που καταγράφουν με απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, στοιχειοθετημένα με βάση τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία και τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης, πως πρέπει οι μαθητές θα συνεχίσουν να σχολάνε στις 13:00, ως «παράνομες» και «δείχνουν» με το δάχτυλο τους συναδέλφους πως δήθεν «κινδυνεύουν με πειθαρχικά». Ντροπή και αίσχος!

Η πλειοψηφία της ΔΟΕ γνωρίζει καλά ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν!

Ακόμα και τυπικά οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν το δικαίωμα, ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας και των έκτακτων αναγκών που έχουν διαμορφωθεί, να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών.

Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας στις οδηγίες που έστειλε για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων αναφέρει ότι μπορεί «να αναδιοργανωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα, όπου χρειάζεται, να εξετασθεί η δυνατότητα διαφοροποιημένης προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο και εφικτό, και να ενημερωθούν οι γονείς/κηδεμόνες αντιστοίχως». ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ H ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ 5-1-2021.

Με βάση αυτές τις οδηγίες πολλά Δημοτικά αλλά και Νηπιαγωγεία δεν έχουν προχωρήσει σε μικρές προσαρμογές στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών με βάση τις ανάγκες των σχολείων;

Δεν έχει το δικαίωμα ένας Σύλλογος Διδασκόντων Νηπιαγωγείου να αποφασίσει ότι, για συγκεκριμένους λόγους ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας, το Νηπιαγωγείο θα συνεχίσει να σχολάει στις 13:00, αξιοποιώντας ακόμα και τις κατευθύνσεις που το ίδιο το Υπουργείo έχει στείλει; Από πού ως που ισχυρίζεται η ΔΟΕ ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο; Αντί να αναδειχτούν οι παλινωδίες του Υπουργείου και να ακυρωθούν ντε φάκτο τα σχέδιά του ρίχνεται το ανάθεμα στον κλάδο;

Η πλειοψηφία της ΔΟΕ αντί να αξιοποιήσει όλα τα μέσα στον αγώνα για την ακύρωση στην πράξη της Υ.Α. και να καλύψει ΞΕΚΑΘΑΡΑ όλα τα μέλη της στοχοποιεί σωματεία και συναδέλφους.

Φυσικά, η ουσία στη θέση του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι στη λογική ότι: «αυτό λέει νόμος, τι να κάνουμε, πρέπει να υποταχθούμε»; Και οι κάμερες στην τάξη νόμος ήταν αλλά έμεινε στα χαρτιά. Και οι τηλεαπουσίες στη Δευτεροβάθμια νόμος είναι αλλά δεν μπήκαν. Και η αξιολόγηση που είναι προ των πυλών νόμος είναι; Τι θα κάνουμε θα τον αποδεχτούμε αμαχητί;

Εμείς απλά υπενθυμίζουμε ότι: Όταν το άδικο γίνεται νόμος η αντίσταση γίνεται καθήκον!

- Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η Υ.Α. για το ωράριο των Νηπιαγωγείων. Συνδικαλιστική κάλυψη και μέτρα στήριξης των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων από τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και τη ΔΟΕ.
- Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών της Π.Ε. με το ωράριο της Δ.Ε. πριν την αύξηση.
- Ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία.
- Εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις.
- Καμία απόλυση – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
- Η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά. Εδώ και τώρα απεργία – αποχή.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΛΕΞΗ!

Αθήνα, 21-1- 2021

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα