Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Όταν η αντιπολίτευση γίνεται συμπολίτευση…

14/10/2020 - 13:21

Το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τον αγώνα των μαθητ(ρι)ών, που έχει εκφραστεί με καταλήψεις, αποχές, διαδηλώσεις, και αποτυπώνεται στα αιτήματά τους για ασφαλέστερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση.

Μπροστά στα δίκαια αιτήματα των μαθητ(ρι)ών, η κυβέρνηση επέλεξε αρχικά να συκοφαντήσει, μετά να λοιδορήσει και τέλος να εκβιάσει τους μαθητ(ρι)ές, ενώ τα σαθρά της επιχειρήματα περιορίζονται στην ατομική ευθύνη των μαθητ(ρι)ών, κρύβοντας το κύριο: Δεν δίνουν λεφτά για την Παιδεία!

Στα ΜΜΕ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπάθησε να «οικειοποιηθεί» των αγώνα των μαθητ(ρι)ών, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του σε αυτές και κατακεραυνώνοντας τις επιλογές και οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

Τι κάνει, όμως, όταν βρίσκεται σε θέση ευθύνης;

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Χατζηπαυλίδης, σαν εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη (έχει εκλεγεί με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και υποψήφιος με τα ΣΥΝΕΚ στο σωματείο μας-την ΕΛΜΕ Πειραιά, επισκέφτηκε πολλά σχολεία της Νίκαιας, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη, στα πλαίσια της πραγματοποίησης σχολικών συμβουλίων (κατ' εφαρμογή του συριζαίικου νόμου, που απαιτεί την πραγματοποίηση σχολικού συμβουλίου, εν μέσω κατάληψης, δήθεν για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών της κατάληψης, ουσιαστικά όμως για να πιεστούν οι μαθητές να σταματούν τις κινητοποιήσεις τους).  Ένα από αυτά ήταν το 6ο Γυμνάσιο Νίκαιας.

Ο κ. Χατζηπαυλίδης, ως άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε πόσο καλά τα έχει καταφέρει ο δήμος, ότι έχει προσλάβει εκτός από τις μόνιμες καθαρίστριες και άλλες «τρίωρες» και ότι μοίρασε εγκαίρως μάσκες. Όταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον αίθουσες, για να στεγάσουν τμήματα, απάντησε: «Και να σας βρούμε, πού θα βρείτε εσείς καθηγητές;»! Ο, τι απαντάει δηλαδή η ΔΙΔΕ Πειραιά, το Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση... Επίσης, προσπαθούσε επίμονα να "νουθετήσει" - τρομοκρατήσει τους μαθητές, επιστρατεύοντας όλα τα άθλια κυβερνητικά επιχειρήματα (λέγοντας ότι έχουν κάνει πολλές μέρες κατάληψη και θα χάσουν τις εκδρομές τους, κατά εφαρμογή του Νόμου)! Τέλος, αναφέρθηκε στην «ατομική ευθύνη» των μαθητ(ρι)ών να μην αρρωστήσουν!

Βέβαια, κάτω από την πίεση καθηγητών, γονιών και μαθητών, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει απολύμανση του σχολείου, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, καθώς και για τεστ covid στους εκπαιδευτικούς της Νίκαιας και του Ρέντη ... αν και εφόσον προκύψει επιβεβαιωμένο κρούσμα μαθητή στο τμήμα τους. Όταν, ωστόσο, πρόεκυψε κρούσμα σε εκπαιδευτικό που συμπληρώνει ωράριο στο 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας και είχε έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ο Δήμος δεν πραγματοποίησε κανένα τεστ...

 

Σύμφωνα με καταγγελίες πολλών εκπαιδευτικών, τα ίδια έλεγε ο Αντιδήμαρχος και στα άλλα σχολεία της Νίκαιας και του Ρέντη. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητά ο ίδιος από τους Διευθυντές των σχολείων να γίνει σχολικό συμβούλιο (δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά του Διευθυντή του σχολείου), εν μέσω κατάληψης, για να κάνει την ... παρέμβαση του.

Η στάση αυτή δεν μας προξενεί εντύπωση... και δεν ήταν η μοναδική.

Ορισμένα στελέχη των ΣΥΝΕΚ, διευθυντές σχολείων, την πρώτη μέρα που στάλθηκε στα σχολεία η κατάπτυστη εγκύκλιος της ΝΔ για εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε υπό κατάληψη σχολεία, την Πέμπτη 1/10, έσπευσαν να την εφαρμόσουν, βγάζοντας πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, παρά τις αντίθετες επισημάνσεις και τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων συναδέλφων και της ΕΛΜΕ Πειραιά. Φυσικά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πρωτοπόροι στην προσπάθεια εφαρμογής της εγκυκλίου είχαν μια σειρά διευθυντές σχολείων, στελέχη και υποψήφιοι της ΔΑΚΕ στον Πειραιά. Οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό, κάτω από την αποφασιστική στάση των ίδιων των εκπαιδευτικών, τις άμεσες παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ και στο τέλος τα μάζεψαν άρον-άρον...

Αποκαλύπτεται, για μια ακόμα φορά, ότι ο κυβερνητικός  συνδικαλισμός, ανεξάρτητα αν στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, πάει χέρι-χέρι, στην εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων, στην υλοποίηση των κυβερνητικών εντολών. Δεν θέλει και δεν μπορεί να συγκρουστεί με αυτές.

Αποκαλύπτεται φυσικά και η κούφια αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που στα λόγια εγκαλεί την κυβέρνηση, στην πράξη όμως, στήριζε (σαν κυβέρνηση) και στηρίζει (σαν αντιπολίτευση), με νύχια και με δόντια την αντιλαϊκή πολιτική, τα ματωμένα πλεονάσματα, στα πλαίσια των οποίων χρήματα υπάρχουν μόνο για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τις ανάγκες της Παιδείας και της Υγείας, του λαού...

Ενημερώνουμε, τέλος, ότι οι παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ (5  στις 9 έδρες), δεν συμφώνησαν με την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) της ΕΛΜΕ, πριν τη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 15/10, γεγονός που  αντικειμενικά υπονομεύει τις προσπάθειες για την επιτυχία της. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στην σύσκεψη της ΕΛΜΕ την Τρίτη 6/10, ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ δεν είχαν εκφράσει αντιρρήσεις με την πραγματοποίηση Γ.Σ., μετά από πρόταση του Προέδρου της ΕΛΜΕ (σε ανοιχτο χώρο και με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως κάνουν και άλλες ΕΛΜΕ). Η "επιχειρηματολογία" ήταν η ανάγκη αποφυγής  συναθροίσεων, εν μέσω πανδημίας, "επιχείρημα" που αποτελεί "βούτυρο στο ψωμί" της κυβέρνησης, επιβάλλει στα σωματεία "σιγή νεκροταφείου" και δυστυχώς ακούγεται όλο και πιο συχνά (και) στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι, αν γίνει πράξη, οδηγεί στον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, στην παραλυσία και την απραξία, την ώρα που η κυβερνητική επίθεση δυναμώνει.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ 18:30 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΗ 10:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

Πειραιάς,  12/10/2020

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα