Παναττική Γραμματεία Εκαπδιευτικών του ΠΑΜΕ: Δελτίο τύπου για την σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Δεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

18/09/2017 - 23:46

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου πραγματοποιήθηκε, από δεκάδες ΕΛΜΕ της Αττικής, με τη συμμετοχή και των εκλεγμένων μελών της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, έπειτα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Πειραιά. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Λόντο. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία μαθητών Εσπερινών ΕΠΑΛ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκτέθηκαν εκ μέρους των εκπροσώπων των σωματείων τα σημαντικότερα άμεσα – φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Βθμιας Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν:

  1. Στην έγκριση λειτουργίας Τμημάτων Τομέων και Ειδικοτήτων ΕΠΑΛ (Ημερήσιων και Εσπερινών) με αριθμό μαθητών μικρότερο του από το νόμο προβλεπομένου (τα τμήματα που η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες βαφτίζουν "ολιγομελή").
  2. τη γενικευμένη πρακτική εκ μέρους όλων των Δ/νσεων Εκπαίδευσης των συμπτύξεων Τμημάτων και ακολούθως της συσσώρευσης των μαθητών σε υπερμεγέθη Τμήματα των 27 (ή και παραπάνω), σε όλους τους τύπους των σχολείων της Β/θμιας, ακόμα και σε Τμήματα μαθημάτων Προσανατολισμού της Γ' Λυκείου,
  3. την εφαρμογή των Υ.Α. για την Α' και Β' Ξένη Γλώσσα, που οδηγούν στον περιορισμό των ξενόγλωσσων τμημάτων
  4. τις απαράδεκτες διαδικασίες τοποθέτησης εκπαιδευτικών που ακολουθούν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες.

Στο σύνολό τους, οι εκπρόσωποι των σωματείων τοποθετήθηκαν εκθέτοντας εμπεριστατωμένα στοιχεία συγκεκριμένων προβλημάτων που αφορούν στα παραπάνω αναφερόμενα θέματα. Ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση δόθηκε στο θέμα των πάρα πολλών Τμημάτων ΕΠΑΛ που απειλούνται με κλείσιμο και στον κάτι παραπάνω από υπαρκτό κίνδυνο εξοβελισμού κατ’ ουσίαν των μαθητών τους από το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και κατ’ ακολουθίαν στον σοβαρό κίνδυνο βιωσιμότητας των αντίστοιχων σχολείων. Απαίτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις και τη δέσμευση του Περιφερειακού Διευθυντή να εγκριθεί η λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των Τμημάτων. Ιδιαίτερο χαρακτήρα και ένταση είχε η τοποθέτηση των παρευρισκόμενων μαθητών Εσπερινού ΕΠΑΛ από τη Νέα Φιλαδέλφεια, που μετέφεραν το δίκαιο αίτημα των συμμαθητών τους να τους δοθεί η δυνατότητα να φοιτήσουν στο σχολείο τους, να μην σπρωχθούν από την κυβερνητική πολιτική ουσιαστικά και πρακτικά εκτός εκπαιδευτικού συστήματος.       

Ο Περιφερειακός Διευθυντής σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύτηκε για την έγκριση της λειτουργίας του συνόλου των Τμημάτων. Απέφυγε επιμελώς να ξεκαθαρίσει αν θα κάνει θετική ή αρνητική εισήγηση για τη λειτουργία τους, αναφέροντας επαλειμμένα ότι "θα δει τα νούμερα κατά περίπτωση". Δεσμεύτηκε μόνο να εγκρίνει τμήματα που άπτονται της δικής του αρμοδιότητας (μοναδικά τμήματα της Δ' τάξης Εσπερινών ΕΠΑΛ και της Β-Γ' τάξης που συμπληρώνουν τον κατώτερο αριθμό μείον 20%, όπως άλλωστε προβλέπει σχετική εγκύκλιος) και να εξετάσει  περιπτώσεις, όπου υπάρχουν δυσκολίες μετακίνησης. Ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν θετικές εισηγήσεις από τις ΔΙΔΕ, ο Περιφερειακός Διευθυντής δήλωσε πως ορισμένες θα τις επανεξετάσει! Για τα Ειδικά Τμήματα της Γ' και της Δ' τάξης των ΕΠΑΛ, δήλωσε ότι θα επιδιώξουν τη μέθοδο της συνδιδασκαλίας με τα φετινά αντίστοιχα τμήματα της Γ' και Δ', αν τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Για το θέμα της  εφαρμογής σκληρής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής με τη λειτουργία πολυπληθών Τμημάτων σε όλους τους τύπους σχολείων δεν έδωσε απάντηση… Δήλωσε μάλιστα ότι θα επανεξετάσει μεταγραφές μαθητών, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία νέου τμήματος!

Για το θέμα των απαράδεκτων διαδικασιών τοποθετήσεων συναδέλφων το μόνο που θέλησε να σχολιάσει ήταν ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε να προσλάβει όλους τους αναπληρωτές σε μία φάση, πλην όμως δεν μπόρεσε να τα καταφέρει…

Η σημερινή τοποθέτηση του Περιφερειακού Διευθυντή αποτελεί την αναμενόμενη συνέχεια παρόμοιων τοποθετήσεων και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Κάτω από το χαλί της «κανονικότητας» προσπαθούν να κρύψουν την αληθινή εικόνα της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στα σχολειά μας. Έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Το δυνάμωμα του αγώνα, η οργανωμένη απάντηση του κινήματος κόντρα στην πολιτική Κυβέρνησης – κεφαλαίου είναι μονόδρομος.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, 

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 13.00

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα