Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ε΄ ΕΛΜΕ

Προεδρείο Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής: "Θα λογοδοτήσουμε σε δικαστές και όχι στους συναδέλφους..."

07/02/2022 - 19:49

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ:

«ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΉΣΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ…»

Συνάδελφοι, από τις 10 Ιανουαρίου που άνοιξαν τα σχολεία με φόντο τους 100 νεκρούς την ημέρα, τη μεγάλη κακοκαιρία, όλοι μας εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Την ώρα που εκατοντάδες συνάδελφοι και χιλιάδες μαθητές πέρναγαν δύσκολες ώρες ή και μέρες χωρίς ρεύμα, οι γονείς τους που εγκλωβίστηκαν για ώρες στους δρόμους αφού το «επιλεκτικά ανίκανο» κράτος δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα εκχιονιστικά μηχανήματα, να οργανώσει τα συνεργεία αποκατάστασης βλαβών για την προστασία του λαού, την ίδια ώρα το «επιτελικό» κράτος με οργανωμένο σχέδιο μοίρασε 36 δις σε μεγάλες επιχειρήσεις, απάλλαξε την εργοδοσία από τις ασφαλιστικές εισφορές των υποχρεωτικών αργιών, έτρεξε να καλύψει την «Αττική Οδό» προσφέροντας ένα ξεροκόμματο μπροστά στα κέρδη που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια.

Παραμένουν δεκάδες τα κρούσματα μαθητών και αυξάνονται τα κενά σε εκπαιδευτικούς σχεδόν σε κάθε σχολείο. Οι 140 ώρες κενές στο ειδικό σχολείο του Κορωπιού, η έλλειψη σχολικού νοσηλευτή, τα ολόκληρα κενά στο Γυμνάσιο Πικερμίου κ.α., άλλα σχολεία όπως το ΕΠΑΛ Ραφήνας βιώνουν οξυμένα προβλήματα και λόγω υπερπληθώρας μαθητών κλπ είναι μερικά παραδείγματα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Κρύο και στενότητα σε σχολεία κοντέινερ, αγωνία για το αν θα βγει η ύλη με την αντιεκπαιδευτική τράπεζα θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ήδη έκλεισε την πόρτα των πανεπιστημίων για χιλιάδες μαθητές.

Από την αρχή της εβδομάδας δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία οργανώνουν τον αγώνα τους για μέτρα για την πανδημία (αραίωση τμημάτων, συνεργεία ΕΟΔΔΥ, δωρεάν τεστ για όλους ) με δυο μαζικές κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας (11/1 και 13/1) με τις οποίες πέτυχαν την δέσμευση του Υπουργείου για ενίσχυση των μονάδων υγείας σε περιοχές(π.χ Μενίδι), με λειτουργία και στις απογευματινές ώρες. Το Σάββατο 30/1 δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα κινητοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για μέτρα προστασίας του λαού.

Συγχρόνως χιλιάδες μαθητές διατράνωσαν την παρουσία τους σε μαζικά συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και στο Υπουργείο Παιδείας αποδεικνύοντας ότι κάτω από τις μάσκες τους έχουν και φωνή. Και στην περιοχή μας σε πολλά σχολεία (Γέρακα, Παλλήνη, Καλύβια, Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο κα) πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις, αποχές, δράσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία αλλά και με αιχμή το ζήτημα των νέων κυβερνητικών κοφτών στο Λύκειο. Μαζικότατο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με εκατοντάδες μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια στην Αρτέμιδα στις 18/1 που κατέληξε στο Δημαρχείο της περιοχής όπου οι μαθητές κατέθεσαν τα αιτήματα τους.

Οι μαθητές οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις τους παρά τις προσπάθειες από τις Διευθύνσεις των σχολείων να εμποδίσουν τις καταλήψεις με «βάρδιες» και να μετατραπούν οι καθηγητές σε απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσω webex. Δεκάδες εκπαιδευτικοί αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο και στις πιέσεις από τη ΔΔΕ (στείλτε ονόματα εκπαιδευτικών που δεν μπαίνουν στη Webex…).

Η Α.Σ.Ε. από τη πρώτη στιγμή θέσαμε το ζήτημα η ΕΛΜΕ να στηρίξει και να συμμετέχει σε αγωνιστικές δράσεις για όλα αυτά τα προβλήματα. Οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ και ΠΕΚ ) όχι μόνο απέρριψαν κάθε είδους δράση, αλλά δεν δέχτηκαν ούτε καν το αίτημα συναδέλφων από το 2 ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας να κηρύξουν διευκολυντική στάση στις 18/1 ώστε να συμμετέχουν οι καθηγητές που ήθελαν στην κινητοποίηση μαζί με τους μαθητές του σχολείου. Ενώ όσο για την παρουσία security έξω από σχολείο της περιοχής ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ δήλωσε ότι συγχαίρει τους γονείς για την πρωτοβουλία τους!!! Το ΔΣ με διάφορα προσχήματα αρνήθηκε ακόμα και την πρόταση μας να συνεδριάσει μετά την πανδημία και το άνοιγμα των σχολείων.

Επειδή τα σχόλια είναι περιττά αυτό που μένει να πούμε είναι ότι η στάση αυτή της πλειοψηφίας εξηγεί και γιατί οι παρατάξεις αυτές δεν δέχονται μέσα στο επόμενο διάστημα να γίνουν εκλογές στην ΕΛΜΕ, παρόλο που η λειτουργία του σωματείου μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση από τον οποιοδήποτε (λόγω της παρέλευσης διετίας από προηγούμενες εκλογές), ενώ δεκάδες νέοι συνάδελφοι ουσιαστικά δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά. Η πλειοψηφία μάλιστα δήλωσε ότι θα ζητήσει τον διορισμό νέας διοίκησης της ΕΛΜΕ από το πρωτοδικείο! Και όλα αυτά όταν πάνω από 300 υπογραφές έχουν ήδη μαζευτεί από συναδέλφους που ζητάνε άμεσα εκλογές (ΕΠΑΛ Ραφήνας, Λύκειο Ραφήνας, Λύκειο Μαραθώνα, Λύκεια Αρτέμιδας, Λύκεια Παλλήνης, Γυμνάσιο Κερατέας, Λύκειο Παιανίας, Λύκειο & Γυμνάσιο Πόρτο Ράφτη, Γυμνάσια Καλυβιών κα).

Συνάδελφοι δεν χρειάζονται και πολλά για να καταλάβουμε γιατί το Προεδρείο της ΕΛΜΕ προτιμά να λογοδοτήσει στους δικαστές παρά στους συναδέλφους. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί εύκολα διαφορετικές παρατάξεις και στην ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ, ΠΕΚ) απέρριψαν κάθε συμμετοχή στις μαθητικές κινητοποιήσεις και στα μεγάλα συλλαλητήρια το Υπουργείο Υγείας. Μαζί στηρίζουν τα κόμματα τους που είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση άφηναν τα νοσοκομεία κλειστά, τα σχολεία να λειτουργούν με κενά και με χιλιάδες αναπληρωτές, ενώ νομοθετούσαν την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων, δίνοντας συγχρόνως πολλά δις για ΝΑΤΟΙΚΕΣ δαπάνες, σε «πράσινους επενδυτές», καναλάρχες και κλινικάρχες, χαρίζοντας προνόμια σε εφοπλιστές και βιομηχάνους.

Συνάδελφοι οι απειλές, οι τρομοκρατικές εγκύκλιοι της κυβέρνησης δείχνουν τι είναι αυτό που φοβούνται, τι είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Η συμμετοχή μας στο σωματείο, η οργανωμένη δράση μας, τα δίκαια αιτήματα μας που απαντούν στο περιεχόμενο των αντιδραστικών αλλαγών, είναι αυτά που έδωσαν πνοή στους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Συνεχίζουμε!

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα