ΣΕΠΕ "Έλλη Αλεξίου": Για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

26/01/2020 - 01:19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα μικρά    προσφυγόπουλα που φοιτούν για τέταρτη  χρονιά στις ΔΥΕΠ στα σχολεία του Δήμου  Περιστερίου( 5ο και 11ο Δημ.) και ως  εκπαιδευτικοί θα δώσουμε και φέτος τον καλύτερο εαυτό μας για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε παιδιού στην μόρφωση, ανεξάρτητα από χρώμα, κοινωνική θέση, θρήσκευμα και καταγωγή.

Καταδικάζουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την άθλια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδας – Τουρκίας, που υπογράφηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ και δημιουργεί ασφυκτικό εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας ενώ δημιουργεί τόπους κολαστήρια όπως η Μόρια.   

Συγκρουόμαστε με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που βάζει οριστική ταφόπλακα στα δικαιώματα των προσφύγων και καταστρατηγεί  τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, σύμφωνα με τις οποίες κάθε παιδί, που βρίσκεται στη χώρα, πρέπει να έχει και να του διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη μόρφωση.

Με το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το άσυλο η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τις δυσκολίες εγγραφής των προσφυγόπουλων και - χωρίς να παίρνει υπόψη τα προβλήματα που έχουν οι ξεριζωμένοι – κάνει ατομική υπόθεση την ευθύνη του κράτους, επιβάλλοντας κυρώσεις στην οικογένεια για όποια προβλήματα παρουσιάζονται στις εγγραφές και στην παρακολούθηση.  

Η εγκύκλιος του Υπουργού Εργασίας Βρούτση, που αποκλείει τους πρόσφυγες από τις διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια ώστε να βγάλουν ΑΔΥΜ και η απαγόρευση πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ένα μεγάλο κομμάτι ανήλικων προσφυγόπουλων δημιουργούν απαγορευτικούς όρους για την πρόσβαση τους στα σχολεία.

Παλεύουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά και εναντιωνόμαστε στην επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις,  που μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον άλλων λαών.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να αγκαλιάσουν τα κατατρεγμένα, προσφυγόπουλα που είναι θύματα πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και να απομονώσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις.

  • Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο πρωινό Δημόσιο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς  εμπλοκή ΜΚΟ,  με απόλυτη ευθύνη του κράτους με όλα τα αναγκαία μέτρα, για την εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα.
  • Να αποδεσμευτεί η διαδικασία εγγραφής των προσφυγόπουλων από κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείου.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.
  • Να ιδρυθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες Τάξεις Υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα. 
  • Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών και τη σίτιση τους.
  • Να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη. Να διαμορφωθεί άμεσα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Να υπάρξει κατάλληλη επιμόρφωση. Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο τμήμα, εκεί που υπάρχουν προσφυγόπουλα.
  • Να καταμετρηθούν οι ανάγκες που παγιώνονται στην εκπαίδευση των προσφύγων στα οργανικά κενά και στους μόνιμους διορισμούς που απαιτούνται.

Δυναμώνουμε την πάλη και τη διεκδίκηση για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των προσφυγόπουλων μέσα από το Δημόσιο σχολείο. Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

Το ΔΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα