ΣΕΠΕ "Ν. Πλουμπίδης": Ενημέρωση για ΔΕΠ και Σχολική Επιτροπή

02/03/2018 - 19:23

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

                Την Πέμπτη 22/02 και την Παρασκευή 23/02 συνεδρίασαν οι ΔΕΠ (Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας) του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος αντιστοίχως, καθώς και η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ο Σύλλογός μας εκπροσωπείται με τακτικό και αναπληρωματικό μέλος στις ΔΕΠ σε Κερατσίνι- Πέραμα και με τακτικό μέλος στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

                Κύριο αντικείμενο των συνεδριάσεων ήταν η κατανομή της α’ δόσης του 2018 για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

                Να ενημερώσουμε ότι και η ά δόση του 2018 πανελλαδικά παραμένει χαμηλή και είναι 28.000.000 ευρώ, παρ’ όλο που πλέον οι Δήμοι υποχρεούνται να καλύπτουν, μέσω σχολικών επιτροπών, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, τη δαπάνη για τη χορήγηση γάλακτος και ΜΑΠ (Μέτρων Ατομικής Προστασίας) όπως παπούτσια, γάντια κ.τ.λ.  των καθαριστριών με σύμβαση έργου από το Γενάρη του 2018 και μετά.

                Αυτό  που τονίζουμε ως σύλλογος είναι ότι γενικά  η χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων  από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) είναι χαμηλή και δε φτάνει από μόνη της να καλύψει τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα (πετρέλαιο), γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης των σχ. επιτροπών για λειτουργικές δαπάνες ανεξάρτητα από την κάλυψη των ΜΑΠ.  Θα πρέπει και οι Δήμοι να ενισχύουν με έκτακτη επιχορήγηση τα σχολεία, χωρίς σε καμία περίπτωση αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να απεμπολείται το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης  από τους  ΚΑΠ.

                Για  το Κερατσίνι το ποσό που θα μοιραστεί στην Πρωτοβάθμια με βάση το 60%-40% σε σχέση με τη Δευτεροβάθμια είναι 87. 714 από τα 146.190 ευρώ. Το συνολικό ποσό των 146.190 ευρώ προκύπτει, αφού αφαιρεθούν από τα αρχικά 170.500 ευρώ που έφτασαν ως α΄ δόση 2018,  τα  15.950 ευρώ για γάλα και ΜΑΠ των καθαριστριών και 8.360 ευρώ (ΔΕΚ, ΓΕΝ, ΦΛΕΒ.) τα έξοδα πληρωμής των 20 σχ. τροχονόμων.

                Για το Πέραμα το ποσό της α’ δόσης του 2018 που θα κατανεμηθεί στα σχολεία με βάση το 60%-40%  είναι 56.876 ευρώ για Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια. Το συνολικό αυτό ποσό  προκύπτει, αφού αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό της α’ δόσης που είναι 67.498 ευρώ, τα 5.042 ευρώ για γάλα και ΜΑΠ των καθαριστριών (19 καθαρίστριες συνολικά) και 5.280 ευρώ τα έξοδα για σχ. τροχονόμους μαζί με τα 300 ευρώ που προορίζονται για το Ειδικό Σχολείο (με παλιότερη απόφαση ΔΕΠ και ΣΧ. Επιτροπής).

                Από τη συζήτηση προέκυψε ότι μόνο η δαπάνη για το γάλα για τις 20 περίπου καθαρίστριες είναι 5.000 ευρώ για φέτος για το Πέραμα.  Άρα για ποια κάλυψη συνολικά των ΜΑΠ μιλάμε, όταν το ποσό των 5.000 ευρώ που είναι η συνολική χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ για τα ΜΑΠ, θα καλύψουν μόνο τη δαπάνη για γάλα; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα ’’μπει χέρι’’ στο υπόλοιπο ποσό που προορίζεται για τα σχολεία;

                Σε σχέση λοιπόν με τις λειτουργικές δαπάνες ως Σύλλογος διεκδικούμε:

  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ, ώστε τα σχολεία απρόσκοπτα να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Να υπάρχει έκτακτη χρηματοδότηση από τους Δήμους ( στο Κερατσίνι γίνεται ως ένα βαθμό όμως χρειάζεται ενίσχυση ), δεδομένου ότι οι ανάγκες μεγαλώνουν, καθώς τα νηπιαγωγεία είναι ολοήμερα και σε Πέραμα και Κερατσίνι λειτουργούν και σε δύο σχολεία ΔΥΕΠ.
  • Να αποδοθούν στο Πέραμα τα 187.000 ευρώ (παλαιότερες οφειλές από το 2006) που οφείλει η σημερινή δημοτική αρχή να κατανείμει στα σχολεία χωρίς να παρακρατήσει 7.500 ευρώ για παλιότερη πληρωμή των σχ. τροχονόμων από το δήμο, λόγω καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων από το ΕΙΝ (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας). Τώρα ο δήμος θέλει να παρακρατήσει αναδρομικά το ποσό, παρ ’όλο που το ΕΙΝ- έστω και καθυστερημένα- είχε καταβάλει το ποσό στην τότε σχ. επιτροπή. Ο ισχυρισμός της Δημοτικής Αρχής ότι δεν έχει επιβεβαιώσει αν το ποσό έχει επιστραφεί, αφορά την ίδια και όχι τα σχολεία, καθώς πανελλαδικά τότε το ΕΙΝ είχε καταβάλει τα ποσά.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ, σε όλες τις αγορές του δημόσιου σχολείου.
  • Γενικότερα, να απαλλαγούν τα σχολεία από τα έξοδα για νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το κόστος να μεταφερθεί εξολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσα τώρα θα πρέπει να καλυφθεί η ανάγκη για πετρέλαιο-φυσικό αέριο (Στο Πέραμα ήδη εξαντλήθηκαν τα αποθέματα και υπάρχει δυσκολία τα σχολεία να καλύψουν τη δαπάνη).
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων στα σχολεία.
  • Ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη των γονιών για κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

                Σε σχέση τώρα με τη συντήρηση και επισκευή των σχολείων ζητάμε:

  • Να αποδίδεται η ΣΑΤΑ στα σχολεία.
  • Να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής, επισκευής και συντήρησης το συντομότερο δυνατό σε σχολεία του Κερατσινίου σύμφωνα με την τεχνική έκθεση τον Σεπτέμβρη του 2017 και να προστεθούν και άλλες όπου εκτάκτως κρίνεται αναγκαίο (υπάρχουν περιπτώσεις).
  • Να αρχίσει άμεσα η επισκευή εργασιών στο 6ο Δημοτικό σχολείο και 1ο Νηπιαγωγείο Περάματος στα κτηριακά προβλήματα που υπάρχουν από το εγκεκριμένο περιφερειακό κονδύλι 175.000 ευρώ. Είναι θετικό ότι μετά τη δυναμική κινητοποίηση του Συλλόγου μας μαζί με το Σύλλογο Γονέων του Σχολείου και την Ένωση Γονέων άρχισαν να γίνονται προσωρινές επιδιορθώσεις στα ταβάνια δύο αιθουσών. Όμως, πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν εργασίες με βάση το κονδύλι.
  • Να αρχίσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εργασίες στα 19 σχολεία του Περάματος από το πρόγραμμα των 850.000 ευρώ της ΚΤΥΠ.

        Τέλος, διεκδικούμε την παράταση της σύμβασης των εργαζομένων των Γενικών Καθηκόντων μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους και την τοποθέτηση μόνιμων εργαζομένων στη θέση αυτή (ζητάμε να βγουν ψηφίσματα).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ,

                Συνεχίζουμε αταλάντευτα να διεκδικούμε  το αυτονόητο: αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα