ΣΕΠΕ "Ο Σωκράτης": Δελτίου Τύπου για τις Τριμερείς Επιτροπές

13/04/2018 - 17:15

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των εκπροσώπων της   Δ/νσης  Π.Ε  Αν. Αττικής, των Δημοτικών Αρχών και του  ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης» στις τριμερείς επιτροπές, όπως αυτές ορίζονται στα πλαίσια του άρθρου 33 (ν. 4521/18) για την έναρξη της εφαρμογής της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Για τους δήμους Διονύσου και Ωρωπού είχαν οριστεί στις 3/4 και για το δήμο Αχαρνών στις 5/4.

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης στην εισηγητική της τοποθέτηση τόνισε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 οι δήμοι εντός τριετίας θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα   για την έναρξης της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Π.Α. Δήλωσε ότι συμφωνεί με την καθιέρωση της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής, παρουσίασε τις ανάγκες σε αίθουσες  για την εφαρμογή της και ζήτησε από τους  δημάρχους να τοποθετηθούν, αν μπορούν να την εφαρμόσουν από το νέο σχολικό έτος.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει η εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής από τη σχολική χρονιά 2018-2019, αφού ο αριθμός των υπαρχόντων σχολικών αιθουσών καλύπτει τα εγγεγραμένα νήπια και προνήπια της  φετινής σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία εγγραφών ο δήμος  Διονύσου χρειάζεται επιπλέον 4 αίθουσες, όπως παρουσίασε η  Διευθύντρια Εκπαίδευσης. Ο δήμαρχος δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης λύσης μέχρι τον Σεπτέμβρη  και ως εκ τούτου  καθίσταται αδύνατη την εφαρμογή  της εγγραφής όλων των προνήπιων από το σχολικό έτος 2018-19.  

Η συνεδρίαση στις 5/4 για το δήμο Αχαρνών δεν έγινε, καθώς δεν παρευρέθηκε ο δήμαρχος Αχαρνών, λόγω ασθένειας, αλλά ούτε και εκπρόσωπός του.

Συγκεκριμένα για το δήμο Αχαρνών  ο Σύλλογός μας εδώ και χρόνια με Παραστάσεις Διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις ( στο Δήμο, στην Περιφέρεια, στο Υπ. Παιδείας) μαζί και με Σωματεία και Φορείς της περιοχής αναδεικνύει, παλεύει και διεκδικεί να λυθούν τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα (δημοτικά και νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ και κοντέινερ, νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε πρώην μαγαζιά, σχολεία χωρίς ασφαλή προαύλια, περιφράξεις κτλ.)

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και τις εκτιμήσεις του Συλλόγου μας για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, αφού :

α) το επιχείρημα «η ψήφιση του άρθρου 33 από μόνη της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη τη χώρα», είναι παραπλανητικό αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας αντί να πάρουν αποκλειστικά όλη την ευθύνη για την θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, έριξαν το «μπαλάκι» στους Δήμους και τα Σωματεία, ψάχνοντας συνενόχους ανάμεσα σε φορείς με διαφορετικούς ρόλους  και αρμοδιότητες.

β) στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις, ειδικά για περιοχές που υπάρχουν οξυμένα στεγαστικά προβλήματα, θα λειτουργήσουν σαν άλλοθι για την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική που από τη μια τσακίζει τη ζωή μας και από την άλλη επιδιώκει να παρουσιάσει ότι δήθεν ικανοποιεί λαϊκά αιτήματα στη λογική ότι «εμείς θέλουμε ,αλλά κάποιοι Δήμοι δε θέλουν και κάποιοι δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης υποδομών».

Ο Σύλλογός μας δε θα σταματήσει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για :

1. να παρθούν όλα τα  μέτρα, να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Εγγραφές όλων των Νηπίων και Προνηπίων στο Νηπιαγωγείο με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα από μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

2. τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, με σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 15.

3. να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).

4. κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.

5. καμία κατάργηση ή συγχώνευση  νηπιαγωγείων της περιοχής μας ή συμπτύξεις τμημάτων κάτω από την οποιαδήποτε δικαιολογία της Διοίκησης.

6. να μην είναι η  Προσχολική Αγωγή  εμπόρευμα και να  μη « δίνεται» με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!

7.  δημόσιους και δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς για τις ηλικίες  πριν τα 4 χρόνια.

Ο αγώνας αυτός αντικειμενικά  πρέπει να δοθεί από κοινού με τους εργαζόμενους γονείς, με τις ενώσεις τους, με όλο το εργατικό κίνημα.

 

Για το Σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα