Σ.Ε.Π.Ε Περιστερίου:Ψήφισμα ενάντια στην ωμή παρέμβαση της ΝΔ στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ

24/10/2019 - 14:27

Mε μια αιφνιδιαστική, «εξαιρετικά επείγουσα», πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να καταργήσει το κεκτημένο μέσα από αγώνες δημοκρατικό δικαίωμα του Kέντρου Θεραπείας Eξαρτημένων Aτόμων (KEΘEA) να διοικείται από ένα ΔΣ με μέλη άμισθα και εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των μελών του, δηλαδή εκείνων που συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματά του, των γονέων, των εργαζομένων και των εθελοντών του και ορίζει ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα διορίζεται το ΔΣ του και θα καθορίζονται οι λειτουργίες του.

  Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιβολή του ελέγχου στον μεγαλύτερο πανελλαδικά οργανισμό στο χώρο των εξαρτήσεων, στο πεδίο της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης, της εκπαίδευσης, της οικογένειας κ.ά. Η παρέμβαση αυτή εναρμονίζεται  πλήρως με τη στοχοθεσία της ΕΕ για τα ναρκωτικά, που στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, ναρκοθετώντας σε όλα τα επίπεδα τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα εναρμονίζεται με τη λογική/πρακτική νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό», στοχεύοντας τη μετατροπή του ΚΕΘΕΑ από αυτόνομο Οργανισμό σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ.

Tο KEΘEA μέχρι σήμερα, εφαρμόζοντας με συνέπεια «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, έχει δώσει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και στις οικογένειές τους. Αυτό το έργο επιτελέστηκε από τους θεραπευτές και όλους όσους συμμετείχαν σ' αυτό, με βάση τον μέχρι χθες τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας του, μέσα από τη γενική συνέλευση των μελών και την εκλογή της διοίκησής του.

H πράξη νομοθετικού περιεχομένου πέραν όλων των άλλων, δεν καταφέρει μόνο σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία ενός θεραπευτικού οργανισμού, αλλά εγείρει και άλλα ηθικής τάξης ζητήματα, επειδή αφορά έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο πληθυσμό, σε μια εποχή βαθειάς κρίσης και τεράστιας διάδοσης όλων των εξαρτήσεων, από τα «ναρκωτικά της κρίσης» αλλά και από τον τζόγο, το Διαδίκτυο, κ.ά. 

Η καταστολή και ο έλεγχος στο πεδίο ενός τόσο ευάλωτου πληθυσμού υποδηλώνει μια στάση απαξίωσής του, συντηρώντας και αναπαράγοντας τον κοινωνικό ρατσισμό και οδηγώντας στον κοινωνικό αποκλεισμό και την καταστροφή των πιο αδύναμων κρίκων της κοινωνικής αλυσίδας που σπάζει κάτω από το βάρος της κρίσης.

Mαζί με τις «επιχειρήσεις-σκούπα» και τις εκκενώσεις καταλήψεων με πρόσφυγες, τώρα έρχεται η επιχείρηση αποδιοργάνωσης του KEΘEA και ίσως και άλλων δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.Απαιτούμε:

  • Την άμεση ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
  • Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.   

                                                                                          ΤΟ Δ.Σ                                                                                                 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα