Σ.Ε.Π.Ε "ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ": Το Δ.Σ. του Συλλόγου υιοθετεί το ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ του ΕΣΥΝ κατά των ναρκωτικών!

14/01/2020 - 20:02

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» υιοθετεί το ΨΗΦΙΣΜΑ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών για το έτος 2019 – 2020 και συμμετέχει στις δράσεις του τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2019 - 2020

Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε να οξύνονται οι κοινωνικές αιτίες (ανεργία, ανέχεια, ανασφάλεια…) που ευνοούν τη χρήση και την εξάρτηση από ουσίες. Αιτίες που αναγκάζουν τους νέους να μειώνουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή, να περιορίζουν τα όνειρά τους, να απογοητεύονται, να παραιτούνται. Αυτό το περιβάλλον ευνοεί την τάση φυγής από την πραγματικότητα που τους συνθλιβεί, μέσα από τους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών. 

Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι η κρατική πολιτική για τις εξαρτήσεις δε θα διαφέρει από τις προηγούμενες.

Στο επίκεντρο της αντιναρκωτικής πολιτικής παραμένει η πολιτική μείωσης της βλάβης.

Ήδη προχώρησε στη γνωστή απόφαση νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία ο διορισμός του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ γίνεται απευθείας από την κυβέρνηση, πράξη που και ο Σύλλογός μας καταδίκασε με ψήφισμά του!

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός για τους ΧΕΧ (Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης), τους οποίους η κυβέρνηση φαίνεται να είναι διαθέσιμη να υλοποιήσει, αφού η μόνη διαφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο, ήταν η χορήγηση των ουσιών με κρατική χορηγία. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει σχεδιασμός να ανασταλεί και η ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση προγραμματισμένη λειτουργία του ΧΕΧ εντός του Σταθμού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων, επί της οδού Καποδιστρίου, που έχει ιδρυθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του.

Συνεχίζονται, παράλληλα οι επενδύσεις στη φαρμακευτική και τη βιομηχανική κάνναβη. Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χωρών της ΕΕ ξετυλίγεται μια πρωτοφανής σε έκταση διαφημιστική καμπάνια για την κάνναβη και τις  «ευεργετικές» ιδιότητες των προϊόντων της. Πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς τα καταστήματα πώλησης και ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων και του ευρύτερου Κέντρου.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΗΕ (INCB) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (EMCDDA), η χρήση κάνναβης αυξάνεται. Στην Ευρώπη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία. Στην Ελλάδα, το 2017 σχεδόν οι μισοί (46%) από όσους απευθύνθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης δήλωσαν πρόβλημα με τη χρήση κάνναβης, επιβεβαιώνοντας την ανοδική χρήση της συγκεκριμένης ουσίας. 

Την ίδια στιγμή σχεδόν εκμηδενίζονται οι όποιες έστω και αποσπασματικές πρωτοβουλίες πρόληψης μέσα στα σχολεία. Τα προγράμματα για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών έγιναν μόνο σε 42 σχολεία και 1.076 μαθητές (έκθεση ΕΚΤΕΠΝ 2018).

Χέρι-χέρι με τις παραπάνω εξελίξεις πάει και η ολοένα αυξανόμενη καταστολή ειδικότερα στην περιοχή των Εξαρχείων, στο πλαίσιο της δήθεν αντιμετώπισης του εμπορίου ναρκωτικών, με καθημερινές συλλήψεις χρηστών, ενώ οι πιάτσες και οι έμποροι συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι, χωρίς το πρόβλημα της διακίνησης να χτυπιέται στη ρίζα του.

Όλα αυτά μας δημιουργούν έντονη ανησυχία!

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη διάδοση των ναρκωτικών και με τα μέτρα που την αναπαράγουν!

Έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε συλλογικά και να γίνουμε νικητές της ζωής!

Απευθύνουμε κάλεσμα στον λαό μέσα από τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων,  ιδιαίτερα στους νέους μέσα από τις Οργανώσεις τους (μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους), να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος. Να ενσωματώσουν στη  δράση τους τα αιτήματά του.

Να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα για:

 • Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης.
 • Να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών.
 • Να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπ/ση και στα στρατόπεδα.
 • Να γίνουν προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, μέτρα για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. 
 • Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
 • Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 
 • Να στηριχθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
 • Προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης που στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται με τις ουσίες.
 • Όχι στη δημιουργία ΧΕΧ. Να μην λειτουργήσει ο ΧΕΧ στην Καποδιστρίου. Να πολλαπλασιαστούν και να ενισχυθούν τα κέντρα ενημέρωσης, τα προγράμματα δράσης στον δρόμο, τα κέντρα υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
 • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης. 
 • Αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, των μαφιών και των ναρκέμπορων.

 

Για το Δ.Σ.

          Η  Πρόεδρος                                                            Ο Γ. Γραμματέας

            Δριμάλα Θεοδώρα                                                Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα