ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Για την παρέμβαση του συλλόγου μας στο ΔΣ του Δήμου Αθηναίων για την κτηριακή κατάσταση των σχολείων

14/02/2020 - 14:29

Δελτίο Τύπου

Παρέμβαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στις 10/2 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων για τη χρηματοδότηση των σχολείων καθώς και για την κτηριακή κατάσταση των σχολείων του Παγκρατίου, την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και την κτηριακή υποδομή των σχολείων ΕΛΕΠΑΠ

Τη Δευτέρα 10/2/2020, ο Σύλλογός μας μαζί με Συλλόγους και ΕΛΜΕ της Α΄ Αθήνας  παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για να θέσει το σοβαρό ζήτημα των άδειων ταμείων των σχολείων, όπως επίσης και το ζήτημα της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. αλλά και ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής και έργων συντήρησης ευθύνης του Δήμου καθώς και την κτηριακή υποδομή των σχολείων ΕΛΕΠΑΠ. Να θυμίσουμε πως είχε προηγηθεί συνάντηση των εκπαιδευτικών σωματείων στις 22/1/2020 με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Καλαμπόκα, για τα ζητήματα αυτά. Ωστόσο, απαντήσεις δεν είχαν δοθεί σε κανένα από τα σημαντικά ζητήματα, αντίθετα, μας ζητήθηκε για πολλοστή φορά να στείλουμε γραπτώς τα αιτήματά μας (που και πάλι το κάναμε με το 32ο Ενημ./αρ πρωτ. 46-25-1-2020)!

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν από παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τα σωματεία μας για το ζήτημα της χρηματοδότησης των σχολείων, ο Αντιδήμαρχος απάντησε πως αυτός και το επιτελείο του προσπαθούν και κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά τους και πως σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για όλα τα σχολεία. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα χρήματα της Γ΄ και Δ' δόσης έχουν πιστωθεί από την Παρασκευή 7/2 και πως είναι στη διάθεση των σχολείων. Συμφώνησε πως τα χρήματα είναι λίγα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων. Λύση, όμως, ούτε πρότεινε ούτε έδωσε!

Συνέχισε, λέγοντας πως σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων είναι όλα αναρτημένα στη "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ" και πως αν κρίνεται απαραίτητο να αναρτούν οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών την κατανομή, να το κάνουν. Ακόμη, τόνισε πως σε περίπτωση που υπάρχει αποθεματικό, το οποίο δεν γνώριζε πόσο είναι (;) από την προηγούμενη Σχολική Επιτροπή Π.Ε., θα μεταφερθεί στους καινούριους λογαριασμούς και πως αν λείπουν κάποια, θα αντικατασταθούν από τον Δήμο. Τέλος, ανέφερε ότι η Έκτακτη  επιχορήγηση των 440.000 € κυρίως για έξοδα θέρμανσης, που ήρθε τώρα από το Υπουργείο, θα δοθεί άμεσα στα σχολεία. Η δημοτική αρχή αλλά και η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων, με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση, την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα και την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, καταψήφισαν την πρόταση που κατέθεσαν τα εκπαιδευτικά σωματεία για επίδοση άμεσα όλου του ποσού στα σχολεία χωρίς παρακράτηση από τις Σχολικές Επιτροπές. 

Για άλλη μια φορά εμποδίστηκαν εκπρόσωποι των συλλόγων να εισέλθουν στο κτήριο όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, με το πρόσχημα ότι δε χωράει άλλους η αίθουσα συνεδριάσεων. Η Δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη συνεχίζει την πρακτική των προκατόχων του, απαγορεύοντας και περιορίζοντας στην ουσία την παρουσία των εκπαιδευτικών και των γονέων τη στιγμή που συζητιόταν ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Σχετικά με τη Δίχρονη, τόνισε πως είναι νόμος του Κράτους και οφείλουν να τον εφαρμόσουν ως Δήμος. Χρειάζονται, όμως, όπως είπε τη στήριξη του ΥΠΕΠΘ και γι 'αυτό συναντήθηκαν με την Ειδική Γραμματέα. Ανέφερε ότι οι αίθουσες που απαιτούνται είναι γύρω στις 100 (οι περσινές προβλέψεις ακόμα και της Α΄Δ/νσης με τον δικό τους αριθμό μαθητών ανά τμήμα ήταν γύρω στις 150 και τουλάχιστον πάνω από 130)! Για το λόγο αυτό, μας κάλεσε να "είμαστε ρεαλιστές" και να δούμε με θετικό μάτι τη λειτουργία τμημάτων της μέσα σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθηκών και άλλων αιθουσών Δημοτικών Σχολείων!!! Αυτή άλλωστε είναι και η πρόταση της κυβέρνησης δια του Υπουργείου στη συνάντηση με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους της 3ης φάσης ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής δίχρονης!  Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος είπε πως λόγω της αρνητικής στάσης που είχαν ορισμένοι διευθυντές να δοθούν τέτοιες αίθουσες για τη Δίχρονη, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο να βρει λύση. Ποια λύση ρωτάμε εμείς; Μήπως να υποχρεώσει τους Διευθυντές να δώσουν αίθουσες από τα Δημοτικά Σχολεία; Αυτή είναι η λύση τους;

Ο υπεύθυνος των κτηριακών υποδομών του Δήμου κος Αποστολόπουλος  (τον ψάχναμε πέρυσι και δεν τον βρίσκαμε) πρόσθεσε πως ακόμη και να βρεθούν οι αίθουσες, χρειάζονται κι άλλα έργα, όπως τουαλέτες κτλ. Σε αυτό δε δόθηκε καμία απάντηση από τον Αντιδήμαρχο.

Επιπλέον, δε δόθηκε καμία απάντηση ούτε στο αίτημα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να δοθεί άμεσα η έκτακτη επιχορήγηση στα σχολεία λόγω των τεράστιων αναγκών, αφού όσα χρήματα και να έφτασαν τώρα στα σχολεία, θα τελειώσουν σε δύο μέρες λόγω του ότι όλο αυτό το διάστημα που τα ταμεία είαι στραγγιγμένα αγοράζουν με πίστωση! Όπως επίσης δε δόθηκε απάντηση στην ερώτηση της ίδιας παράταξης, αν ο Δήμος θα συνεχίσει να έχει την ίδια θέση που είχε πάρει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή την άρνησή του στην τοποθέτηση προκάτ ελαφριού τύπου. 

Ο Γραμματέας του Συλλόγου μας, στην τοποθέτησή του μετέφερε  τις θέσεις του  Συλλόγου μας  εστιάζοντας στο διαχρονικό ζήτημα υποχρηματοδότησης των σχολείων της Αθήνας τονίζοντας την απαίτηση έκτακτης επιχορήγηση για τα τεράστια λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το Υπουργείο αλλά και ο Δήμος, όπως αναφέρθηκε από τον κο Αντιδήμαρχο, στέλνει εγκύκλιο στα σχολεία για τον προληπτικό τρόπο αντιμετώπισης της γρίπης  απαιτώντας  να υπάρχουν αντισηπτικά, σαπούνια κλπ κι όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα ξέροντας ότι τα ταμεία των σχολείων είναι στεγνά. Με τι λεφτά θα το κάνουν αυτό. Δε γνωρίζουν ότι τα σχολεία του Δήμου Αθήνας έχουν πάνω από 9 μήνες να δουν λεφτά στα ταμεία τους και οι Δ/ντές δεν τολμούν  να πλησιάσουν τους προμηθευτές, γιατί αρνούνται και με το δίκιο τους άλλη πίστωση;

Για τη Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή ανέφερε πως δε θα δεχτούμε να στοιβάζουμε από δω κι από κει τα νήπια και προνήπια αλλά και τις Νηπιαγωγούς μέσα σε αίθουσες του Δημοτικού ή οπουδήποτε αλλού. Επιπλέον, εκτός από τις αίθουσες απαιτούνται και  οι αναγκαίοι  βοηθητικοί χώροι για την εφαρμογή της Δίχρονης και το απαραίτητο αριθμητικά εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Πώς θα εφαρμοστεί η Δίχρονη στο Παγκράτι, όταν και αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακατάλληλοι χώροι για νηπιαγωγεία και ήδη δυο τμήματα δε λειτουργούν λόγω έλλειψης αιθουσών; Στο ζήτημα των αιτημάτων που ήθελε ο κος αντιδήμαρχος απαντήσαμε ότι τα αιτήματα τα έχουν από τις Δ/νσεις των σχολείων και κατακρίναμε την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων υπηρεσιών του Δήμου να μην ανταποκρίνονται ακόμα και στα τηλεφωνήματα των σχολείων.

Τέλος, ανέφερε και το σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει το 1ο Νηπιαγωγείο και το 1ο Δημοτικό ΕΛΕΠΑΠ από την ομώνυμη εταιρεία, όπου στην ουσία κάθε χρόνο τους παίρνει κι άλλες αίθουσες και οι μαθητές κοντεύουν να κάνουν μάθημα στους διαδρόμους με ότι αυτό συνεπάγεται για παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας απάντησε πως αν χρειαστεί, θα δοθεί συμπληρωματική κατανομή χρημάτων στα σχολεία. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα βοηθούσε να υπάρχει ενιαίος κανονισμός λειτουργίας των σχολικών επιτροπών.  Για τη Δίχρονη -πάλι περί ανέμων και υδάτων- απάντησε πως πιέζουν το Υπουργείο κι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βρεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα λύσεις. Σχετικά με τα σχολεία της ΕΛΕΠΑΠ, ανέφερε πως είδε και ο ίδιος μετά από επίσκεψή του εκεί πως πραγματικά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και για αυτό ο Δήμος θα κινηθεί πολύ γρήγορα για να βρει λύση στο ζήτημα αυτό.

Τέλος για άλλη μια φορά καταθέσαμε το αίτημά μας για άμεση συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή όπου θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι μέτρα θα πάρει για την κτηριακή υποδομή των σχολείων του Παγκρατίου, για το πώς θα εφαρμοστεί ουσιαστικά η Δίχρονη Προσχολική και να βρει λύση ο Δήμος για τη στέγαση των 1ου Ειδικού Δημοτικού και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου ΕΛΕΠΑΠ.

Για το Δ.Σ.

Η  Πρόεδρος                                         Ο Γ. Γραμματέας

Δριμάλα Θεοδώρα                                  Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα