Σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας των σπουδαστών του ΕΠΠΑΙΚ και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπ.Παιδείας

27/03/2018 - 15:56
Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών  ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ

Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας των σπουδαστών του ΕΠΠΑΙΚ και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 26 Μάρτη η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ (Αθήνας), προκειμένου να προωθήσει τα αιτήματα που υπογράφονται από εκατοντάδες σπουδαστές της Αθήνας και άλλων πόλεων πανελλαδικά. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με το Διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της 7μελούς Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ Γιώργο Μουστάκα, καθώς και με τον Θανάση Λερούνη, σύμβουλο του υφυπουργού κ. Μπαξεβανάκη. Το «παρών» στη συνάντηση, στο πλευρό των σπουδαστών, έδωσε και ο Δημήτρης Ακτύπης, εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Ο κ. Μουστάκας δήλωσε ότι συμμερίζεται το πρόβλημα των 2.500 φοιτητών του ΕΠΠΑΙΚ, καθώς και των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που ενδιαφέρονται να προλάβουν τις προθεσμίες για εγγραφή στους πίνακες των αναπληρωτών. Δήλωσε πως θα μεταφέρει αίτημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για συνολική παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, που γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά είπε πως βλέπει κάτι τέτοιο να είναι πολύ δύσκολο, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις «ασφυκτικές πιέσεις του ΑΣΕΠ».

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, όπως ανακοίνωσε, θα «ανοίξει» τη δεύτερη βδομάδα των διακοπών του Πάσχα και θα «κλείσει» στις 30 Απρίλη. Μέσα στο διάστημα αυτό, εφόσον καταστεί δυνατό να αποκτηθούν οι βεβαιώσεις αποφοίτησης του ΕΠΠΑΙΚ, οι σπουδαστές θα μπορέσουν να κάνουν αίτηση. Διευκρινήσεις που δόθηκαν σε κατ’ αρχήν επαφή μας με το τμήμα διοικητικών θεμάτων του Υπουργείου συγκλίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μουστάκας δήλωσε πως δεν έχουν δοθεί στη Διοικούσα Επιτροπή μια σειρά στοιχεία που αφορούν το ζήτημα σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς και πως δεν έχει τεθεί σχετικό αίτημα εκ μέρους του ΕΠΠΑΙΚ. Στον κ. Μουστάκα επισημάνθηκε από την Επιτροπή Αγώνα πως το ψήφισμα έχει σταλεί στον Πρόεδρο της Διοικούσας της ΑΣΠΑΙΤΕ κ. Σαριδάκη, ο οποίος έχει «κωφεύσει». Επιπλέον, δεν απάντησε στην απαίτηση της Επιτροπής να σταματήσει η αγορά πιστοποιητικών και να δίνεται η απαραίτητη επάρκεια δωρεάν και μέσα στο πτυχίο αλλά δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να γίνει αυτό μέσω των Πανεπιστημίων και πως υπάρχει πρόβλημα με τις τεχνικές ειδικότητες. Επίσης δεν απάντησε στο γεγονός ότι στους σπουδαστές του ΕΠΠΑΙΚ δεν χορηγείται πάσο ούτε καμία άλλη διευκόλυνση για τις σπουδές.

Η Επιτροπή Αγώνα παρέμβηκε άμεσα στη συνέχεια και στην υπεύθυνη του ΕΠΠΑΙΚ κ. Κασιμάτη, η οποία δεσμεύτηκε εκ νέου πως τα πιστοποιητικά θα χορηγηθούν από 20 έως 27 Απρίλη (και άρα οι σπουδαστές θα προλάβουν τις προθεσμίες). Επίσης, είπε πως το ζήτημα θα είναι θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μουστάκα, φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κανένας εφησυχασμός. Η μάχη μας είναι με την πολιτική της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας. Χρειάζεται να παρέμβουμε δυναμικά εάν το αίτημα δεν ικανοποιηθεί, στο όνομα των χρονικών περιθωρίων και της «δικαιοσύνης»!!! Καμία αναμονή – καμία συναίνεση στο να μετατραπεί το ζήτημα σε «διαχειριστικό», όπως επιδιώκει η κυβέρνηση και οι εταίροι της. Να αναλάβει και η Διοικούσα τις ευθύνες της. Μόνη εγγύηση για τα δικαιώματά μας είναι ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας μας.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  1. Να κατατεθούν οι προγραμματισμένες αιτήσεις αναπληρωτών τον Μάρτιο – Απρίλιο, να καταρτιστούν οι πίνακες Αναπληρωτών σύμφωνα με όλα τα αντικειμενικά κριτήρια και τυπικά προσόντα και να κατατεθεί η Παιδαγωγική Επάρκεια σε μεταγενέστερο χρόνο (π.χ. Ιούλιο), καλύπτοντας όλους τους συναδέλφους του ΕΠΠΑΙΚ και όσους άλλους βρίσκονται σε ανάλογα προγράμματα.
  2. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, καμία απόλυση αναπληρωτή, κάλυψη όλων των πραγματικών κενών. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.
  3. Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής - διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο. Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο.
  4. Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

Δίνουμε μαχητικό – μαζικό – αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, την Παρασκευή 30 Μάρτη.

Αθήνα 26/3/2018

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα