Θεσσαλονίκη : Αιχμή το πρόβλημα των συγχωνεύσεων

23/02/2011 - 11:20

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών έγιναν χτες και σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα και Ξάνθη

Παράσταση διαμαρτυρίας, στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και συμβολικό κλείσιμο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας πραγματοποίησαν χθες το πρωί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης.

Στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σημαντική ήταν η παρουσία με σημαίες και πανό των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων με στελέχη της Περιφέρειας, έγινε αναφορά στον κίνδυνο - λόγω των συγχωνεύσεων - υποβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές, καθώς θα υπάρχουν πολυπληθή τμήματα, αλλά και στα προβλήματα ασφάλειας που θα προκύψουν από τις καθημερινές μετακινήσεις, μικρών και μεγάλων μαθητών σε επικίνδυνους επαρχιακούς δρόμους. Σε παρέμβασή του στη συνάντηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας ενημέρωσε ότι το Κόμμα έχει καταθέσει σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε στα μειωμένα κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για την Παιδεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Επίσης χθες το πρωί, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των καθηγητών, η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Ξάνθης του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και παρέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Σε δίωρη κατάληψη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Περιφέρειας Θεσσαλίας προχώρησαν χτες το πρωί εκπαιδευτικοί του Νομού Λάρισας, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησής τους. Με την παρέμβασή τους κάλεσαν εκπαιδευτικούς, γονείς, ταξικά συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για την Παιδεία και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στην Κρήτη

Με κινητοποιήσεις, περιοδείες και εξορμήσεις έξω από σχολεία του Ηρακλείου απάντησαν χθες το πρωί, πρώτη μέρα της απεργίας στον κλάδο, δάσκαλοι και καθηγητές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Επίσης, εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηρακλείου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική και στα σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Ξεκαθάρισαν στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψουν καμία συγχώνευση και κατάργηση σχολείου, απορρίπτοντας συνολικά τη νέα διοικητική δομή, το αποκεντρωμένο διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς, την είσοδο των επιχειρήσεων και των χορηγών σε αυτά.

Για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος της διοίκησης της εκπαίδευσης δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για το πλάνο που θα καταθέσει στο υπουργείο και περιορίστηκε στο γεγονός ότι όλα θα συζητηθούν στη σύσκεψη του υπουργείου Παιδείας που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της υπουργού και των περιφερειακών συμβούλων σήμερα Τετάρτη, καθώς και στη σύσκεψη της Δευτέρας όπου θα παρθούν και θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις. Είπε ότι οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις αφορούν μόνο μονοθέσια και διθέσια σχολεία στην επαρχία, για να προκαλέσει την απάντηση των εκπαιδευτικών ότι ξεκινάνε από αυτά και θα επεκταθούν στο σύνολο των μονάδων, γιατί ο βασικός τους στόχος είναι οι πολυδύναμες σχολικές μονάδες ως προϋπόθεση για να γίνουν ανταγωνιστικά τα σχολεία στην αγορά.

Στη συνέχεια, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Δήμο Ηρακλείου, όπου ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) περιορίστηκε μόνο σε δήθεν διαδικαστικές διαφωνίες σε σχέση με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα