Tοποθέτηση των εκλεγμένων στα ΔΣ ΔΟΕ & ΟΛΜΕ σε σχέση με τις εκλογές για αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ.)

26/09/2022 - 18:42

Τοποθέτηση των εκλεγμένων στα ΔΣ ΔΟΕ & ΟΛΜΕ σε σχέση με τις εκλογές για αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ.)

  • Απαιτούμε οι εκλογές για τα Υ.Σ. να γίνουν δια ζώσης!
  • Ακυρώνουμε στην πράξη τα σχέδια για ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία, ελέγχου και νοθείας που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας!
  • Σε περίπτωση που το ΥΠΑΙΘ προχωρήσει σε ηλεκτρονικές εκλογές, του χαλάμε τα σχέδια. Συλλογικά, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας, στήνουμε κάλπες παντού, ψηφίζουμε δια ζώσης και εκλέγουμε εμείς τους αιρετούς μας, επιβάλλουμε τον ορισμό τους στα (Υ.Σ.).

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει την πρόθεσή του, για ακόμα μια φορά, να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών των Υ.Σ. με ηλεκτρονικές κάλπες. Οι μάσκες έπεσαν! Είχαμε προειδοποιήσει το 2020, όταν για πρώτη φορά το ΥΠΑΙΘ με πραξικοπηματικές διαδικασίες επέβαλε τις ηλεκτρονικές εκλογές, με πρόσχημα την πανδημία. Άλλες ήταν οι στοχεύσεις και οι σχεδιασμοί του: το χτύπημα, η κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στα Υ.Σ., ο έλεγχος και η νόθευση της βούλησής τους. Λίγους μήνες μετά, το Ιούνιο του 2021, με το αντεργατικό έκτρωμα, τον ν.Χατζηδάκη (4808/21), αυτή η απαράδεκτη διαδικασία γενικεύτηκε και για τις εκλογές των σωματείων.

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να πρωτοστατεί στην υλοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την κατάργηση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων μας, τον ασφυκτικό έλεγχο των σωματείων μας και των εκπροσώπων μας από τον κρατικό μηχανισμό και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εκλογών και του αντεργατικού εκτρώματος, του νόμου Χατζηδάκη, επιχειρούν να μετατρέψουν τα σωματεία μας σε σφραγίδες, σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, να μην έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τη δράση τους για τα προβλήματα των εργαζομένων, απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε άλλους κλάδους.

Ο κλάδος μας έχει δώσει ήδη ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στην Υπουργό Παιδείας φωνάζοντας δυνατά: «Κάτω τα χεριά από τα σωματεία μας».

Το 95% των συναδέλφων τους γύρισε την πλάτη και απείχε από τις ηλεκτρονικές ψευδοεκλογές των Υ.Σ. το 2020 ακολουθώντας το ομόφωνο κάλεσμα των Ομοσπονδιών μας, Η καθολική στάση των ΕΛΜΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων Π.Ε. να μην στήσουν ηλεκτρονικές κάλπες στις εκλογές για τα Συνέδρια των Ομοσπονδιών ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης. Απέδειξε ότι, σήμερα, χωρίς αναμονή, χωρίς ανοχή στα αντεργατικά σχέδια, χωρίς την προσμονή κανενός «σωτήρα», οι εργαζόμενοι μπορούν να εμποδίσουν, να ακυρώσουν την εφαρμογή αντεργατικών νόμων.  

Η θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με τα διορισμένα μέλη και κάποιες θλιβερές καρικατούρες  των 5 και 10 ψήφων θα μείνει μνημείο αντιδημοκρατικού κατήφορου στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Προκαλεί πραγματικά γέλιο η στάση όλων όσων μας διαβεβαίωναν για το αδιάβλητο της διαδικασίας των ηλεκτρονικών εκλογών, για το δήθεν απόρρητο και τη μυστικότητα της ψήφου. Τι έχουν αλήθεια να πουν μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες και «νόμιμες» παρακολουθήσεις, για το τράβηγμα της κουρτίνας που αποκάλυψε ένα ολόκληρο νομοθετικό οπλοστάσιο ελέγχου, καταγραφής και φακελώματος που στόχο έχει τους ίδιους τους εργαζόμενους και χτίστηκε κομμάτι – κομμάτι από όλες τις κυβερνήσεις; Ποιος μπορεί να πιστέψει, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τι ψήφισε ο κάθε συνάδελφος ακόμα και να αλλοιώσει το αποτέλεσμα; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα παραβιαστεί η μυστικότητα της ψήφου, ή ότι δεν θα έχουμε φαινόμενα εξαναγκασμού και εξαγοράς ψήφων, «επιβολής» αιρετών;

Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να παραδώσουμε εθελοντικά τα σωματεία μας!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δε σέβεται ούτε καν το δικαίωμα των συναδέλφων να επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα  εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα όργανα διοίκησης γι’ αυτό προχωράει στην επιβολή των ηλεκτρονικών εκλογών, για αυτό ψήφισε μια σειρά νομοθετικές διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ακόμα και να ορίζει δοτούς αιρετούς!!

Απέναντι στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς απαντάμε ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Θα ακυρώσουμε ξανά τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία. Θα επιβάλουμε ΕΜΕΙΣ τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων μας. Υπερασπιζόμαστε τα σωματεία μας από την κυβερνητική παρέμβαση, τον κρατικό έλεγχο και τη νοθεία. Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Εδώ θα κριθεί κάθε συνδικαλιστική και πολιτική δύναμη μέσα στον κλάδο.

Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να πάρουν ειδικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Με ευθύνη των Ομοσπονδιών, των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ εκλέγουμε τους αιρετούς για τα Υ.Σ., ανεξάρτητα από τις ηλεκτρονικές εκλογές του ΥΠΑΙΘ.  Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 2/11 πριν τις ψευτοεκλογές του Υπουργείου (που βάση τον νόμο πρέπει να γίνουν στις 5/11 , στήνουμε κάλπες στο επίπεδο του κάθε σωματείου για κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ/ΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ/ΔΕ, ΚΥΣΠΕ/ΔΕ) και πραγματοποιούμε δια ζώσης εκλογές με όλα τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ο κλάδος έχει πείρα.
  2. Ταυτόχρονα, καλούμε σε μαζική απόχη από τις ηλεκτρονικές εκλογές του ΥΠΑΙΘ που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 95% του 2020, γιατί ο κλάδος θα έχει ήδη αποφασίσει, με τις δικές τους διαδικασίες, για το ποιοι θα είναι οι αιρετοί του.
  3. Οι Ομοσπονδίες με δική τους ευθύνη ορίζουν Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τη συλλογή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια και τα Περιφερειακά Συμβούλια (ΚΥΣΠΕ/ΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ/ΔΕ). Αντίστοιχα, οι Σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ ορίζουν Εφορευτική Επιτροπή σε επίπεδο διεύθυνσης εκπαίδευσης που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τοπικών Συμβουλίων και με ευθύνη της θα αποστέλλει τα αποτελέσματα στις κεντρικές εφορευτικές επιτροπές.
  4. Οι συνάδελφοι που θα εκλεγούν με αυτή τη διαδικασία είναι οι κανονικοί αιρετοί του κλάδου που αναγνωρίζονται από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που τυχόν «εκλεγούν» από τις ηλεκτρονικές ψευτοεκλογές παραιτούνται άμεσα και αφήνουν τη θέση στους πραγματικά εκλεγμένους αιρετούς. Με ευθύνη των Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ καθορίζεται η ακριβής διαδικασία της συγκρότησης των ψηφοδελτίων, της ενιαίας κατάθεσής τους και ανακήρυξής τους, της ενιαίας παραίτησης όλων αυτών που θα επιχειρήσει να εμφανίσει το ΥΠΑΙΘ ως εκλεγμένους και της αντικατάστασή τους, πριν τη διαδικασία συγκρότησης των Υ.Σ. (1/1/2023) από τους πραγματικούς αιρετούς.
  5. Τεχνικά, οργανωτικά και νομικά ζητήματα να λυθούν σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Η συγκεκριμένη πρόταση – απάντηση του κλάδου, εφόσον γίνει πράξη, ομόφωνα και ενιαία, πέρα από άλλου είδους σκοπιμότητες και φιλοδοξίες, ακυρώνει τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ και ταυτόχρονα δίνει έμπρακτα τη δυνατότητα στον κλάδο να εκλέξει τους αιρετούς του και να απαιτήσει να οριστούν ως μέλη των Υ.Σ. από την 1/1/2023!

Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κάλπες των σωματείων μας και η αποχή τους από ψευδοεκλογές του Υπουργείου Παιδείας θα είναι μια ακόμα απάντηση στον αυταρχισμό και τη διοικητική αυθαιρεσία. Έχει τεράστια πολιτική σημασία το αποτέλεσμα να είναι εκκωφαντικό τόσο για την υπεράσπιση των σωματείων μας όσο και για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε απέναντι στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Προφανώς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έχει ακόμα τώρα τη δυνατότητα να αποσύρει τις ηλεκτρονικές εκλογές και να προχωρήσει σε κανονικές, δια ζώσης εκλογές όπως γινόταν εδώ και χρόνια με βάση το ΠΔ 1/2003, ακόμα και σε μη εργάσιμη μέρα ή ώρα!

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

Σεπτέμβριος 2022

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα