Αθήνα

Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Όχι στις εξώσεις των προσφύγων από τους χώρους διαμονής τους

01/06/2020 - 19:01

Σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και με τους δήμους, για την έξωση όσων προσφύγων έχουν πάρει άσυλο, από τους χώρους που μένουν, δημιουργώντας χιλιάδες αστέγους. Ήδη ανακοίνωσε ότι μετά τις 31/5 θα προχωρήσει σε εξώσεις από διαμερίσματα και δομές, καθώς και στη διακοπή των επιδομάτων.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακραία επικίνδυνη αντιπροσφυγική απόφαση μοιράζοντας τελεσίγραφα ότι θα τους πετάξει στο δρόμο. Άστεγοι θα βρεθούν άμεσα εκατοντάδες  πρόσφυγες , ακόμη και γυναίκες μόνες με παιδιά, πολλά από τα οποία φοιτούν σε σχολεία καθώς και ανάπηροι, που διαμένουν στον Ελαιώνα και δεκάδες από το Σχιστό, τη Ριτσώνα, την Ελευσίνα και αλλού.

Αρκετοί πρόσφυγες με οικογένειες και παιδιά βρίσκονται σήμερα στο δρόμο εξαιτίας των εκκενώσεων διαφόρων χώρων στέγασης. Άλλοι μετά από πιέσεις, απειλές και εκφοβισμό εγκαταλείπουν ήδη τα σπίτια τους.

Οι πρόσφυγες κινητοποιούνται και διεκδικούν το δικαίωμα στη στέγη και στην εργασία. Είμαστε μαζί τους και θα αγωνιστούμε μαζί τους για να μη μείνει κανένας άστεγος ούτε πρόσφυγας, ούτε ντόπιος. Ένταξη των προσφύγων σημαίνει πρόσβαση στο δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία και την υγεία και όχι εγκατάλειψη στο δρόμο.

Εχθρός μας δεν είναι οι πρόσφυγες! Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μαζί τους! Εχθρός μας είναι η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε που χτυπά τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών

Διεκδικούμε:

  • Να κλείσουν τα hot spot στα νησιά του Αιγαίου και να μην δημιουργηθούν πουθενά άλλα, ούτε ανοιχτά ούτε κλειστά
  • Κατάργηση της συμφωνίας του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας
  • Όχι στη διακοπή της παροχής του επιδόματος των 90 ευρώ το μήνα μέσω προπληρωμένων καρτών στους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, μέχρι να τοποθετηθούν ΑΤΜ στα στρατόπεδα.
  • Όχι στην οριστική παύση της παροχής επιδόματος και κάθε άλλης αρωγής στους 14.900 πρόσφυγες  που ήδη έχουν πάρει άσυλο
  • Να ακυρωθούν τώρα οι μαζικές εξώσεις των προσφύγων
  • Κανένας πρόσφυγας, να μην πεταχτεί στο δρόμο. Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα
  • Άμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.
  • Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος και όχι από τις ΜΚΟ, για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
  • Να εξασφαλιστεί στέγαση για όλους τους άστεγους σε σπίτια και σε δομές μέσα στις γειτονιές αξιοποιώντας τα κτίρια του ΕΦΚΑ, των Δήμων, του Δημοσίου.

Είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες και θα αγωνιστούμε μαζί τους για να μη μείνει κανένας στο δρόμο!

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα