Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας: Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των καθαριστριών

27/11/2019 - 20:22

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των καθαριστριών και των καθαριστών των σχολείων για τα δικαιώματά τους, που είναι, ταυτόχρονα, και αγώνας για ένα καθαρό και υγιεινό σχολείο. Ο αγώνας τους είναι υπόθεση όλων μας.

Ενώ οι ανάγκες σε καθαριότητα είναι μεγάλες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, οι συμβάσεις μίσθωσης έργου, με τις οποίες δουλεύει η πλειονότητα των καθαριστριών, επιβάλλουν την ανάληψη καθηκόντων μετά τη λήξη των μαθημάτων, με εξευτελιστικές αμοιβές, που κι αυτές δεν καταβάλλονται τακτικά, με διάφορες δικαιολογίες. Έτσι, είναι σύνηθες το φαινόμενο, όπου δεν υπάρχει μόνιμη καθαρίστρια, οι τουαλέτες μετά το πρώτο διάλειμμα να παρουσιάζουν ένα ανθυγιεινό - αποκρουστικό θέαμα και πολλές φορές να μην είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στην αγορά καθαριστικών και απολυμαντικών.

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ καταδικάζει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών, την καταστρατήγηση του δικαιώματος των μαθητών να κάνουν μάθημα σε ένα καθαρό σχολείο. Αυτό είναι απότοκο των πολιτικών της ΕΕ, των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, των δημοσιονομικών περικοπών, που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται διαχρονικά από «προοδευτικές» και «συντηρητικές» κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, πλέον, οι συμβασιούχες αποτελούν τη μεγάλη μάζα των καθαριστριών, ότι δεν γίνονται προσλήψεις μονίμων, όταν φεύγει κάποια με σύνταξη. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνονται με βάση τον αριθμό των αιθουσών και, κυρίως, να μην δικαιούνται καμιά άδεια. Δεν μπορούν να αρρωστήσουν ούτε μια μέρα, πρέπει να έρθει κάποιος από την οικογένεια τους να τους αντικαταστήσει ή κάποιος επί πληρωμή, διαφορετικά μπορούν να τους διακόψουν τη σύμβαση. Οι παλιότερες με πάνω από 10 χρόνια υπηρεσία φτάνουν τα 500 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. 

Τα σχολεία έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, πλήρους απασχόλησης, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με αμοιβές στο ύψος των αναγκών και με τακτική μηνιαία καταβολή τους. Να μη δίνεται ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για την καθαριότητα των σχολείων. Να μην υπάρχει κανένα σχολείο με ελλείψεις σε καθαριστικά - απολυμαντικά. Να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες και οι καθαριστές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα