ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : Σχέδιο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση

21/01/2010 - 10:26

Σε «συνολική αναμόρφωση» της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, από το Σεπτέμβριο του 2011, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η ανακοίνωση έγινε μετά από σύσκεψη της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου και της υφυπουργού Ε. Χριστοφιλοπούλου, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι ελλείψεις, με καθυστερήσεις βιβλίων, και η απαξίωση, με την άθλια υλικοτεχνική υποδομή, είναι, όντως, μια πραγματικότητα, αλλά η κυβέρνηση δε θυμήθηκε τυχαία τους μαθητές των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, που βιώνουν, με το χειρότερο τρόπο, τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να υλοποιήσει το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ταξικό «ξεκαθάρισμα» από νωρίς. Θέλει να δώσει «κύρος» στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και για να γίνει πιο «ελκυστική» για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Στόχος είναι να φτιαχτεί μια στρατιά ευέλικτων και μισομορφωμένων εργαζομένων, για τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για τον ταξικό διαχωρισμό σε όλο του το μεγαλείο.
Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η ολοκληρωμένη μόρφωση για όλους, σ' ένα ενιαίο δημόσιο 12χρονο σχολείο για όλους, είναι στοιχειώδης απαίτηση. Παρ' όλα αυτά, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, δεν ενδιαφέρονται για το αυτονόητο. Αντίθετα, θέλουν να φτιάξουν γρανάζια για να λειτουργήσει η «ελεύθερη αγορά», δηλαδή η γιγάντωση των κερδών των επιχειρήσεων. Αυτό κρύβεται πίσω απ' την «εύηχη» διατύπωση του υπουργείου: «Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη δομή, στην οργάνωση, και τη λειτουργία της με συνέπεια τη μείωση του μαθητικού δυναμικού της και σοβαρές επιπτώσεις στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας». Οι αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, «φυσικά», δεν είναι οι ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών τους...

 

 
Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα