Ζητήματα πρόληψης και υγείας των μαθητών και υγιεινής του σχολικού χώρου

28/08/2009 - 04:42
      Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση της παιδείας, η προώθηση του σχολείου της αγοράς και η ένταση της εμπορευματοποίησης στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια έχει οδυνηρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των οικογενειών, στην ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.
      Η καθαριότητα και οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία, πολλές φορές, θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις. Σε αρκετές μονάδες οι σύλλογοι γονέων φροντίζουν για την αγορά υλικών καθαριότητας, αφού οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά σ’ αυτό. Επιπλέον, η αναλογία καθαριστριών ανά αίθουσα (18 αίθουσες/καθαρίστρια) σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί. Το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και στην καθαριότητα παραπέμπετε στις καλένδες.
     Πρόσφατα, επιχειρήθηκε η διεύρυνση του καθεστώτος των συμβασιούχων καθαριστριών και η εισαγωγή των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας στα σχολεία!!! Μπροστά στην κατακραυγή που αντιμετώπισε το Υπ. Παιδείας ανακάλεσε τη ρύθμιση, αλλά κάλεσε ταυτόχρονα τους Διευθυντές να κάνουν οικονομία σε βάρος της καθαριότητας των σχολείων και να ζητούν διορισμό λιγότερων καθαριστριών απ’ όσες οι ανάγκες απαιτούν!
Είναι κοινή διαπίστωση πως τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ολοένα και χειροτερεύουν. Αρρώστιες ξεχασμένες (όπως η φυματίωση) χτυπούν την πόρτα μας όλο και πιο συχνά, η σκολίωση και η παχυσαρκία αυξάνει με ρυθμούς επιδημίας, η δυσλεξία και η υπερκινητικότητα -όταν και αν διαπιστωθούν-, οδηγούν τους μαθητές στην περιθωριοποίηση και τους γονείς τους στην οικονομική απόγνωση. Οι συνθήκες σίτισης στα ολοήμερα σχολεία θυμίζουν αναμορφωτήρια, χάρη στη μη πρόβλεψη κωδικού για τον διορισμό τραπεζοκόμων, και την ανυπαρξία εξοπλισμένων και υγειονομικά ελεγμένων χώρων εστίασης, τη στιγμή που η διατροφική αγωγή ανατίθεται στις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων, που μόνο σκοπό έχουν την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς καταναλωτών και το ξεκοκάλισμα κάποιων κοινοτικών πακέτων… Για να μην αναφέρουμε τη σκανδαλώδη διαδικασία ανάθεσης των κυλικείων με πλειστηριασμό και το τι ποιότητας τρόφιμα παρέχονται στα παιδιά μας.
            Μπροστά στην αύξηση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και της απασχολησιμότητας που διαδέχεται την παρατεταμένη οικονομική κρίση, το πρόβλημα των παιδιών που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη. Το ΥΠΕΠΘ ενώ γνωρίζει πως μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν εξασφαλίζει ούτε καν τα αναγκαία εμβόλια, φέτος ζητάει επιπλέον καρδιολογική εξέταση των παιδιών που εγγράφονται στην α΄ δημοτικού, χωρίς να λύνει το ζήτημα πώς θα γίνονται αυτές οι εξετάσεις δωρεάν για όλα τα παιδιά.
      Απ’ την άλλη, η νέου τύπου γρίπης, για την οποία πολύ τηλε-συζήτηση έχει γίνει, βρίσκει την μαθητική κοινότητα απροετοίμαστη και επιεικώς εκτεθειμένη.
      Το υπουργείο «λύνει» το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την παροχή πρώτης βοήθειας, μεταθέτοντας στην ουσία τις ευθύνες της ιατρικής παρακολούθησης των παιδιών σε φορείς καθ’ όλα αναρμόδιους για αυτό. Προβαίνει σε αποσπασματικές κινήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ιατρική καταγραφή και κάλυψη των νέων μαθητών και οι οποίες ευνοούν την διείσδυση στο πρόγραμμα σπουδών του ιδιωτικού – επιχειρηματικού παράγοντα (βλ. επιχειρήσεις τροφίμων, ασφαλιστικές εταιρίες κ.ά.)
 Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και δεν λύνεται, ούτε με ευχολόγια ούτε με κροκοδείλια δάκρυα. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για την δωρεάν ιατρική πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλων των μαθητών.
Οι δυσμενείς οικονομικά και ιατρικά εξελίξεις φέρνουν στην επικαιρότητα την πλήρη απουσία της πρωτοβάθμιας ιατρικής πρόληψης και φροντίδας της υγείας των μαθητών στα σχολεία.
 ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ:
1.      Την αποστολή  κινητών μονάδων υγείας από το Υπουργείο Υγείας που  θα επισκεφτεί τα σχολεία όλης της χώρας για την πρόληψη της διασποράς της νέας γρίπης, στον μαθητικό και πληθυσμό και τους εργαζόμενους. Θα παρέχει δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών εφόσον έχει εξασφαλιστεί η καταλληλότητα και ασφάλεια του υπό έρευνα- παραγωγή νέου εμβολίου, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών. Θα καταγράψει τις ανάγκες, θα παρέχει δωρεάν τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις που απαιτούνται σε όλα τα παιδιά και το προσωπικό του σχολείου, θα ενημερώσει με συστηματικό τρόπο παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς. Η πρόληψη της διασποράς στο σχολεία δεν μπορεί να γίνει με τηλέφωνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς συνεχή- περιοδική παρακολούθηση, Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να στελεχώνονται με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (παιδίατροι, γιατροί εργασίας, νοσηλευτές).
2.      Την αποστολή κινητών μονάδων του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης της υγείας όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας, με πλήρη καταγραφή ιστορικών υγείας, δωρεάν εξετάσεις (παθολογικές, οδοντιατρικές,  οφθαλμιατρικές, καρδιολογικές κλπ) ανεξάρτητα  από την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικού  φορέα, εθνικότητας κλπ,  με προτεραιότητα στα παιδιά της A΄ Δημοτικού. Οι μονάδες να στελεχώνονται με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.
3.      Άμεση αποστολή κλιμακίων των υγειονομικών υπηρεσιών στα σχολεία για τον έλεγχο των κυλικείων και των χώρων υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος (τουαλέτες και χώροι εστίασης).
4.      Άμεσα,  δημιουργία  κωδικού για την  πρόσληψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα  δημοτικά, με μόνιμη σχέση εργασίας και εκπαίδευσή τους από δημόσιο φορέα στα θέματα υγιεινής, προστασίας της υγείας και ασφάλειας. Το ΥΠΕΠΘ έχει υποχρέωση να ελέγχει την υγεία των τραπεζοκόμων, να ελέγχει την προσωπικότητα τους, να τους εκπαιδεύει στους βασικούς κανόνες καθαριότητας και συντήρησης τροφίμων, ώστε να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ:
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, στην υγεία- πρόνοια και στην παιδεία, κάθε μορφή πληρωμής για υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας
  • Την θεσμοθέτηση δημόσιων υπηρεσιών σχολικής υγείας και ασφάλειας της εργασίας σε δημόσια κέντρα υγείας,  που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ (πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας) και θα έχουν υπ’ ευθύνη τους όλα τα σχολεία της περιοχής.Θα παρακολουθούν τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού απ’ τη προσχολική ηλικία μέχρι το τέλος της σχολικής τους ζωής. Σε συνεργασία με τον οικογενειακό γιατρό –ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης- θα φροντίζουν επίσης μέσα από μια σειρά δωρεάν περιοδικών εξετάσεων να διασφαλίζεται τόσο η σωματική, όσο και η ψυχική, κοινωνική, πνευματική ανάπτυξη και η πρόληψη. Θα στελεχώνεται από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων (παιδίατρους, ψυχολόγους, οφθαλμίατρους, οδοντίατρους, αθλίατρους κ.τ.λ ) για να μπορεί να ανταπεξέλθει με επάρκεια στα καθήκοντά της.
  • Τη δημιουργία ιατρείων σε όλες τις σχολικές μονάδες και τη στελέχωσή τους με νοσηλευτικό προσωπικό. Θα φροντίζει σε συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγείας όχι μόνο για την πρόληψη αλλά θα έχει συνολική εικόνα για την υγεία του κάθε παιδιού ξεχωριστά .Θα προσφέρει υπηρεσίες ΠΦΥ (πρώτες βοήθειες, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κλπ).Θα ενημερώνει την κάρτα υγείας του μαθητή. Θα μεριμνά μαζί με τις δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγείας για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών .Θα παρεμβαίνει μαζί με τους επόπτες δημόσιας υγείας για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στη σχολική μονάδα. Σε συνεργασία με την υπηρεσία δημόσιας υγείας, θα ασκεί υγειονομικό έλεγχο στα κυλικεία και στους χώρους εστίασης των μαθητών. Θα φροντίζει για τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των μαθητών με τα απαραίτητα εμβόλια.
  • Την σύνδεση της δημόσιας υπηρεσίας σχολικής υγείας  με όλο το δημόσιο σύστημα υγείας (δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο) για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους μαθητές του δημόσιου σχολείου.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες, με πλήρες ωράριο, για την αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής των σχολείων στην πρωινή λειτουργία και ουσιαστικής καθαριότητας μετά τη λήξη του μαθήματος(ώστε να εξασφαλίζεται: (Συνεχής καθαριότητα στις τουαλέτες, κάθε μέρα σκούπισμα, καθαρισμός θρανίων, σφουγγάρισμα, δυο φορές το μήνα γενική καθαριότητα).Γενναία πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, άμεση επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν από τις σχολικές επιτροπές για τη μισθοδοσία των καθαριστριών  στα ταμεία των σχολείων, υπερδιπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία που αφορούν και την κάλυψη εξοπλισμού για την καθαριότητα, υλικών ατομικής υγιεινής για τα παιδιά κλπ.
      
Πιστεύουμε πως η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, αποτελεί υποχρέωση του κράτους και πρέπει αυτό να παρέχεται δωρεάν σ’ όλους τους πολίτες.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη οικοδόμησης ενός συστήματος πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα σχολεία ενταγμένου στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή και υγιής ανάπτυξη των παιδιών.
 
 
Τα Δ.Σ
Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα